Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tweede Kamer neemt motie aan om te stoppen met prijsstunten met groenten en fruit

De Tweede Kamer vraagt de regering in een motie om uit te werken hoe met het creƫren van een wettelijke grondslag prijsstunten met agrarische basisproducten als onder andere fruit en groenten is tegen te gaan. Daarbij moet er wel ruimte blijven voor het afprijzen van levensmiddelen in verband met de houdbaarheidsdatum om voedselverspilling te voorkomen. De motie werd ingediend door ChristenUnie, GroenLinks, BBB, CDA, PvdA en Volt en is op donderdag 8 december aangenomen.

De indieners van de motie stellen vast dat supermarkten regelmatig stunten met de prijs van vers voedsel, met nadelige gevolgen voor de prijs voor de boer en extra voedselverspilling tot gevolg. Ze wijzen er op dat in Frankrijk, Belgiƫ en Zwitserland wetgeving is ingevoerd hebben om prijsstunten met voedsel tegen te gaan. Ook is via de Alcoholwet al een verbod op prijsstunten is ingevoerd, waardoor er in Nederland niet meer dan 25% korting mag worden gegeven op alcoholhoudende dranken.

De Tweede Kamer nam tevens een motie aan die werd ingediend door PvdA, ChristenUnie, GroenLinks en CDA. Zij vragen de regering om de gevolgen van de gemaakte afspraken in het landbouwakkoord dat minister Adema hoopt te sluiten op de voedselprijzen door te rekenen en te onderzoeken of en hoe lage inkomens gecompenseerd kunnen worden voor een eventuele stijging van de voedselprijzen.

Bron: Tweede Kamer

Publicatiedatum: