Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franse minister kondigt extra financiële steun

"De bio-sector maakt een crisis door, maar we laten het er niet bij zitten!"

De 13e editie van Assises de l’Agriculture et de l’Alimentation Biologiques, het Forum voor biologische voeding en land- en tuinbouw, georganiseerd door Agence Bio, het Franse bureau dat zich onder meer bezighoudt met het ontwikkelen en promoten van biologisch telen, vond afgelopen 6 december plaats in Parijs.

Het thema van deze editie was "Biologische land- en tuinbouw en agro-ecologie: de plek en rol van de biologische land- en tuinbouw binnen de ecologische transitie". Het evenement is bijgewoond door Marc Fesneau, de Franse minister van Landbouw, die heeft toegezegd extra financiële steun te zullen verlenen aan Agence Bio, dat, zoals gezegd, is belast met het ontwikkelen en het promoten van de Franse biologische land- en tuinbouw, maar ook met het structureren ervan.


Marc Fesneau, de Franse minister van Landbouw

Ook de biologische sector is getroffen door de inflatie en dit had een daling van de vraag tot gevolg. Na een piek in zowel de consumptieaantallen als de verkoopaantallen in 2020, stagneert of daalt de vraag naar biologische producten inmiddels een tijdje, vooral dit jaar. Volgens de Franse minister van Landbouw "mag deze crisis ons er echter niet van weerhouden de biologische sector verder te ontwikkelen. De biologische land- en tuinbouw heeft gegarandeerd een plek op de markt veroverd."

Ten overstaan van de voor deze gelegenheid verzamelde vakmensen, kondigde Marc Fesneau aan dat het 'Fonds Avenir bio', dat door het Agence Bio wordt beheerd en is bedoeld om projecten voor de structurering van de sector mee te subsidiëren, in het kader van de begrotingswet 2023 nog eens € 5 mln krijgt, en daarmee een totaalbedrag heeft van € 13 mln. Daarnaast zal Agence Bio een overheidsbijdrage van € 750.000 ontvangen voor het opzetten van een nieuwe communicatiecampagne. 

Aan Agence Bio wordt bovendien en extra bedrag van € 150.000  toegekend om vóór het einde van het jaar een onderzoek op te kunnen starten om snel een gedetailleerder inzicht te krijgen in de huidige crisissituatie en de redenen achter de daling van de vraag. Het onderzoek zal dienen als voorbereidend werk voor het prospectieve onderzoek dat vervolgens in 2023 zal worden uitgevoerd om na te denken over de toekomstige scenario's waarin de biologische consumptie tegen 2040 een belangrijke rol speelt.

Voor meer informatie: 
Agence Bio 
agencebio.org

Publicatiedatum: