Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse bramen en frambozen kennen het woord crisis niet

Er zijn productsegmenten die ondanks de huidige context van onzekerheid en internationale economische crisis niet lijden onder een afname van de bestellingen of een daling van de consumptie. Een daarvan is zachtfruit. 

Bramenverpakking

"Half oktober hebben we de eerste bramen en frambozen geplukt. De vraag is sindsdien constant gebleven ondanks de aanwezigheid van product uit andere mediterrane landen en Latijns-Amerika", vertelt Alberto De Vincenzis, verkoopdirecteur bij OP Terre della Luce, een telersvereniging uit de Zuid-Italiaanse regio Basilicata. "We leveren vooral aan de groothandelsmarkten in de regio’s Lazio, Lombardije en Veneto, maar via klanten in Verona krijgen we ook bestellingen uit het buitenland. Ons fruit wordt zeer gewaardeerd om zijn kwaliteit, gezondheid en versheid. In Italië maakt zachtfruit nog steeds deel uit van een nichemarkt voor consumenten uit de hogere inkomensklasse die veel aandacht besteden aan hun gezondheid. In de Noord-Europese landen staat de zachtfruitmarkt al veel steviger op zijn benen. Daar verwachten we zelfs een exponentiële groei in de komende jaren." 

Alberto De Vincenzis

Nieuw voor volgend jaar onder het merk OP Terre della Luce is de teelt van blauwe bessen op 2,5 hectare. De zaailingen worden eind dit jaar uitgeplant en zo zal de telersvereniging haar klanten een compleet aanbod van zachtfruit kunnen garanderen. "De blauwe bes is behoorlijk lang houdbaar en de vraag neemt nog steeds toe. We moeten wel de concurrentie aangaan met het aanbod uit Spanje, Marokko en vooral de landen van Latijns-Amerika. Om te kunnen concurreren met deze landen moeten we een gezond en kwalitatief hoogstaand product aanbieden in de wintermaanden, wanneer de vraag in Europa groot is en de prijzen winstgevender zijn", vervolgt De Vincenzis. 

Aanleg van de teelt van blauwe bessen

Giuseppe Santarcangelo, teelttechnicus en manager van de zachtfruitpercelen, geeft ons een update over de oogstkalender en de teelttechnieken: "Voor beide gewassen zorgen we voor een gespreide aanplant om een bredere oogstkalender te hebben. De teelt, die op substraat plaatsvindt, wordt verdeeld in percelen van een halve hectare. Van bramen hebben we ongeveer 6 maanden per jaar product, terwijl we de frambozen ononderbroken kunnen oogsten van oktober tot en met juni." 

Het weer is niet ongunstig geweest voor de zachtfruitteelt. "De hoge temperaturen van oktober en november hebben ons in staat gesteld grote hoeveelheden te oogsten die ook zonder problemen allemaal een klant hebben gevonden", vervolgt de teelttechnicus.

"We gebruiken maar één keer chemische gewasbeschermings-middelen, namelijk in de 10 dagen na de aanplant, om schimmel-vorming beter te kunnen bestrijden. Daarna gaan we over tot geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën met nuttige insecten en milieuvriendelijke teelttechnieken. We willen immers een product zonder residuen."

Voor meer informatie: 
O.P. Terre della Luce Soc. Coop. Agricola
Via San Maurizio, 60
75025 Policoro (MT) - Italië
Tel: +39 (0)835 18.52.977
[email protected]
terredellaluce.it

Publicatiedatum: