Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uit de oude doos: Herinneringen aan de aardbeienwasserij

In de fruitinmakerijen van 'De Betuwe Tiel' werd het fruit zo snel mogelijk in vaten ingemaakt, zonder enig oponthoud en extra transport naar Tiel. Wanneer de stations op volle kracht werkten, werd meer dan 250.000 kilo aardbeien per dag verwerkt. De rest van het jaar had men de handen vol aan het onderhoud, zoals de vaten met rietmatten beschermen tegen weersinvloeden en met het voor verzending gereedmaken van partijen vaten voor de fabriek in Tiel of voor export. In deze fruitstations werden alleen aardbeien verwerkt. Andere fruitsoorten gingen naar Tiel. Op de voorgrond op de foto de gebroeders Joost en Wim Kooiman.

Aan de 'errebaie' heeft Barendrecht in het verleden een stukje welvaart te danken. Veiling Barendrecht is er mede door ontstaan en heeft vooral na de Tweede Wereldoorlog de im- en export van groenten en fruit bevorderd. Het is voorgekomen dat Arie Lievaart uit Rozenburg omstreeks 1950 een dagaanvoer had van 48.000 kg aardbeien. Wanneer eenmaal de borden 'plukkers gevraagd' in en rondom Barendrecht werden neergezet kwam men zelfs uit Rotterdam om te plukken. Wie geld had, nam het RTM stoomtrammetje om naar de plaats van bestemming te reizen, maar ook de fiets en de 'benewagen' verleenden goede diensten. Want wie wilde er niet zeven weken lang iets extra's verdienen?

Leen Groenenboom, melkhandelaar in Rijsoord bezoekt de Coöperatieve Groenteveiling Barendrecht & Omstreken voor het maken van een film voor zijn naar Canada geëmigreerde zoon Bas. 

Omdat in 1940 de veiling Barendrecht & O. haar 25-jarig bestaan zou vieren heeft men in 1939 een film gemaakt over de groenteveiling en de agrarische activiteiten rond Barendrecht. Dit is een compilatie hieruit, die de toen zeer populaire teelt en verwerking van aardbeien als onderwerp heeft.

Omdat in 1940 de veiling haar 25-jarig bestaan zou vieren heeft men in 1939 een film gemaakt over de groentenveiling. Ondanks de slechte beeldkwaliteit is het leuk om rond het gebouw aan de Gebroken Meeldijk, het gekrioel van T-Fords, veilingkarren en paard- en wagens te zien en binnen het veilen via de klok.

Herinneringen Teun Vos:
"Als 14 jarige kocht ik mijn eerste aardbeien op de veiling in Maasland, de eerste koop wilde ze mij de koop niet geven van directeur Muiswinkel. We hebben toen een garantie moeten geven als ik fout inkocht er toch betaald werd, wat er ook gebeurde."

"Teler Lievaart en Van Santen had een advertentie geplaatst in een krant in Rotterdam, want alle aardbeien die kwamen tegelijk door het warme weer, dus zocht hij plukkers. Er kwamen er zo veel dat bij Lievaart alles in het honderd liep."

"Arie Lievaart die veilde ook op de Veiling Maasland aardbeien waar ik als 14-jarige mijn eerste handel kocht. Het is een keer gebeurd op een zaterdag dat Lievaart vergeten was of geen tijd had om naar Barendrecht te gaan om te veilen. Lievaart had in Maasland maar een kleine hoeveelheid aardbeien opgegeven. Ik kocht op die zaterdag de aardbeien in Maasland, dat was ongeveer 15 ton. Tot mijn verbazing werd ik bedolven onder de aardbeien; op die middag kwam Lievaart naar Maasland met 50 ton aardbeien zonder dat ik het wist. Bellen naar mijn vader of dat goed was, antwoord: 'Ja, neem maar'. Totaal kwam er die zaterdag 75 ton aardbeien in Maasland. We hebben die zaterdag in Barendrecht gewerkt tot één uur 's nachts en een auto in het koelhuis van de veiling gelost omdat het anders veel te laat werd."

"Mijn vader die kocht na de oorlog alle aardbeien voor "De Betuwe" voor de inmakerij in Barendrecht. We hebben toen duizenden tonnen gekocht om in te maken. Ik heb ook duizenden tonnen gekocht. Per dag werd er soms weleens 250 ton verwerkt. Ook was er altijd de heer Soeters uit Tiel in Barendrecht van de Betuwe. Mijn vader was verantwoordelijk voor de inkoop en samen met Soeters voor de verwerking. Joost en Wim Kooiman, die heb ik zeer goed gekend, want die werkte daar toen wij de aardbeien kochten."

Bron: Veiling Barendrecht in vroeger tijden 1915-1975 | Teun Vos | collectie Bas Romeijn | Historische Vereniging Barendrecht 

Publicatiedatum: