Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Druivenseizoen 2022-23 voor zuidelijk halfrond focust op logistiek en wisselkoers euro

De Duitse Kolla Group heeft een bezoek gebracht aan telers in Brazilië, Peru, Zuid-Afrika en Namibië. Tijdens deze bezoeken zagen ze een duidelijke trend voor het komende seizoen. Vanwege het grote aantal uitdagingen in de afgelopen twee jaar - qua logistiek vanwege de pandemie, toegenomen transportkosten alsook slechte kwaliteit en onstabiele weersomstandigheden - is dit seizoen van cruciaal belang voor veel van deze telers. Gezien de onzekere economische voorspellingen in Europa is het belangrijk om tijdig beslissingen te nemen en steeds de wisselkoers van de euro in de gaten te houden.

Kort overzicht van de teeltregio's

Brazilië
Op de lokale Braziliaanse markt is de vraag naar druiven heel hoog. Daarom kiezen de meeste telers/exporteurs er alleen voor om te exporteren als de kosten lager zijn. Omdat we langdurige relaties onderhouden met onze partners hebben we een goede positie voor de eerste weken van het oogstseizoen. Op die manier is er weinig risico om te exporteren.

De eerste oogstweken zijn zonder problemen verlopen en de verwachte initiële hoeveelheden zullen de opslaglocaties op tijd bereiken. Eind oktober was er meer regen dan normaal. Daarom zullen er tot aan het eind van het seizoen aanzienlijk kleinere hoeveelheden verkrijgbaar zijn dan in vorige jaren.

Peru
De druiventeelt in Peru is de laatste maanden enorm toegenomen. De nadruk lag op variëteiten als Allison, Sweet Globe, Crimson en Sweet Celebration. Door de huidige constante koude weersomstandigheden hebben de rode rassen niet de voor export vereiste kleur ontwikkeld. De rijping van de witte druiven daarentegen is door deze weersontwikkeling bevorderd en zal een goed kwaliteitsprofiel laten zien. Wij verwachten dat Peru het exportaanbod in het seizoen 2022/23 met ongeveer 10% zal verhogen. Met een groter teeltgebied, een hoge productiviteit en de ontwikkeling van nieuwe variëteiten kan de druiventeelt in Peru mogelijk tot de top van de wereldexportmarkt gaan behoren.

Zuid-Afrika/Namibië
In Groblersdal/Zuid-Afrika is de oogst in week 44 begonnen met variëteiten als Early Sweet en Prime. "Hoewel er momenteel meer regen valt, verwachten wij normale hoeveelheden voor dit eerste deel van het seizoen."

In Namibië begint de oogst in week 46-47 met enkele dagen vertraging. Het weer is hier kouder dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Algemeen
Het vervoer is stabiel voor alle overzeese regio's waar druiven worden geoogst en de logistieke kosten zijn licht gedaald ten opzichte van 2021. De eerste containers zijn al in Europa aangekomen en we zijn zeer tevreden over de kwaliteit en de volumes tot nu toe. "We zijn blij met een goede start van het seizoen en zullen u de komende weken op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de regio's."

Voor meer informatie:
Kolla Group
Tel: +44 7539291497 
www.koella.com 

Publicatiedatum: