Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fiona Davidson, Dalival:

"Zal de nieuwe Canopy groene appel de iconische Granny groene appel onttronen?"

Tot nu toe was Granny Smith de enige groene appel op de markt, maar binnenkort zal deze het moeten opnemen tegen de Canopy. De Canopy zal zich namelijk binnenkort bij de Granny Smith voegen op de groene appelmarkt. Dit nieuwe ras is voortgekomen uit het hybridisatieprogramma van IFO, het onderzoeks- en ontwikkelingsstation van Dalival. De Canopy heeft een vergelijkbare zuurtegraad als die van de Granny Smith, maar een hoger suikergehalte. Deze nieuwe sappige en knapperige appel onderscheidt zich vooral door in het bezit te zijn van het zogeheten appelschurftresistentie-gen. De eerste bomen zullen in het 2022-2023-seizoen op de markt worden gebracht en in de daaropvolgende jaren zullen nog verdere aanplantingen volgen.

In ontwikkeling sinds 2004
"Het ras is in 2004 gehybridiseerd en de eerste appelen zijn in 2009 geproefd", vertelt communicatiemanager bij Dalival Fiona Davidson. Het selectieproces vereist meerdere jaren van observatie. Deze jaren worden gebruikt om resultaten te verzamelen en het agronomische potentieel van de appel te kunnen bevestigen. "De Canopy is in 2014 geselecteerd op niveau 2 en is meerdere jaren bij IFO geëvalueerd. Tegelijkertijd is het ras in 2019 voor een aantal tests naar onze Europese partners gestuurd. De tests zijn gebruikt om het gedrag van het ras onder bodem- en klimaatomstandigheden die verschillen van de onze te kunnen bestuderen."

Bestand tegen schurft en geweldige smaakkwaliteiten
De Granny Smith, die zeer gevoelig is voor appelschurft en bladluizen, is wat betreft het beheer van de bomen waaraan het groeit een complex ras. "IFO ging daarom op zoek naar een groen ras dat resistent is, een grote opbrengst kon garanderen en een geweldige smaak had, inclusief een zuurtegraad die vergelijkbaar is met die van de Granny, omdat consumenten zo'n zuurtegraad verwachten bij het zien van een groene appel. Met dit doel voor ogen heeft het station een hybridisatieprogramma uitgevoerd door oudere appelrassen die deze kwaliteiten kunnen combineren met elkaar te kruisen."

Canopy is in het bezit van het Vf/Rvi 6-gen en is daarom bestand tegen appelschurft en appelbladluis. De hoogstammige bomen hebben een open habitus (type 3) die gemakkelijker te beheren is, vooral voor een smalle 2D-haag/fruitmuurboomgaard met een snellere vruchtzetting dan Granny Smith (type 4). Canopy heeft ook S2S23 S-allelen (waarvan één, S23, ongewoon is) en kan daarom ook ingezet worden als bestuiver. 

"Er zijn maar weinig winterharde groene rassen op de markt. De Canopy is dus een uitstekend alternatief voor de Granny Smith en de afzet ervan zal waarschijnlijk vlotjes verlopen, omdat de appel kan voldoen aan een reële vraag van fruittelers en consumenten", legt Fiona Davidson uit.

Voor meer informatie:
Fiona Davidson
Dalival
Tel. : +33(0)3 23 96 56 50
fdavidson@dalival.com  
www.dalival.com  

Publicatiedatum: