Op 10 en 11 november hield Agrico haar jaarlijkse rassen- en zaailingenshow bij Agrico Research in Bant. Tijdens de show zijn negen nieuwe rassen gepresenteerd aan haar bezoekers. Agrico kijkt terug op een succesvolle rassen- en zaailingenshow. "Bijzonder, omdat we na drie jaar eindelijk weer een volledige rassen- en zaailingenshow kunnen organiseren", aldus Jan van Hoogen.

Nieuw op de rassenlijst
Op de nieuwe kassen van Agrico Research was een groot internationaal publiek van kwekers, stamselecteurs, telers, afnemers, verwerkers en belangstellenden afgekomen. Uit het kweek-programma, die onder andere gericht is op duurzaamheid, zijn dit jaar negen nieuwe rassen aan de Nederlandse Rassenlijst toegevoegd:

  1. Agostino (SW 10-1170), gekweekt door Lantmännen Seed. Agostino is een middenlaat, roodschillig consumptieras. Dit ras heeft een goede resistentie tegen Phytophthora.
  2. Armedi (AR 10-2432), gekweekt door Agrico Research. Dit ras is geschikt voor de frites industrie en beschikt over goede resistenties.
  3. Aztec Gold (ARD 10-5206), een specialty gekweekt door Agrico Research. Aztec Gold heeft een opvallende diepgele vleeskleur, een aanmerkelijk kortere gaartijd en een uitstekende consumptiekwaliteit.
  4. Fyone (PL 11-0111), gekweekt door het aangesloten Deense kweekbedrijf AKV Langholt. Fyone is een laat rijpend zetmeelras met goede resistentie tegen Phytophthora. Fyone zal vooral via licentieteelt worden ingezet in Scandinavië en OostEuropa.
  5. Napoleon (AR 10-4637), gekweekt door Agrico Research. Napoleon is geschikt voor de verwerking tot chips. Het is een vrij laat ras met een hoge netto-opbrengst. Napoleon heeft een uitstekende bewaarbaarheid.
  6. Nirvana (AR 10-2460), gekweekt door Agrico Research. Nirvana is een fritesras en behoort met zijn resistentie tegen Phytophthora tot de Next Generation rassen. Het ras is geschikt voor zowel de biologische als gangbare teelt.
  7. Salvera (SA 10-0054), gekweekt door Jan Lucas Spijkman. Deze kweker is al jaren aangesloten bij Agrico.  Salvera is een vrij laat consumptieras, met mooie uniforme knollen en sortering. Ook bij wisselende groeicondities.
  8. Stacey (SW 11-2363), gekweekt door Lantmännen Seed. Stacey kenmerkt zich door zijn fijne sortering met mooie rode schilkleur.
  9. SW 10-8218, waarvoor nog geen definitieve naam is vastgesteld is gekweekt door Lantmännen Seed. Het is een geelvlezig, vastkokend retailras en zal zijn markten vinden via de retail in Noordwest-Europa. 

Verandering
Agrico werkt aan strategieverandering voor tafelaardappelen. "In tafelaardappelen zijn we al volop aan het bewegen. Daar hebben we de strategie om in areaal te blijven groeien op een krimpmarkt verlegd naar de focus op aardappelen telen voor het hoogste marktsegment", aldus Jan van Hoogen. Agrico ziet de voorwaarde snel schakelen als een must. 

Voor meer informatie:
Agrico
Duit 15
8305 BB Emmeloord
+31 (0)527 639980
info@agrico.nl   
www.agrico.nl