Nog geen overtreding bij ontbreken bewijs van verblijf voor Oekraïners

Werkgevers zijn nog niet meteen in overtreding wanneer zij Oekraïners in dienst hebben zonder een bewijs van verblijf. Dat heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten, mede in reactie op vragen en inspanningen van onder meer LTO Nederland en de NFO, zo meldt NFO.

Sinds 1 november mogen Oekraïense vluchtelingen die in loondienst zijn alleen zonder tewerkstellingsvergunning (TWV) werken wanneer zij in het bezit zijn van een zogeheten bewijs van verblijf. Het gaat dan om een sticker of O-document, dat moet worden opgehaald op locaties van de IND, verspreid door het land. Een toets van de NFO toonde vorige week aan dat de eerste mogelijkheid voor een afspraak pas op 23 november aanstaande is.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt nu op haar website dat nog niet alle vluchtelingen uit Oekraïne die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen een bewijs van verblijf hebben opgehaald bij de IND. En dat werkgevers in beginsel niet de Wet arbeid vreemdelingen overtreden, wanneer zij Oekraïense werknemers in dienst hebben die nog niet in het bezit zijn van een bewijs van verblijf, maar wel rechtmatig onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming in Nederland verblijven. "Wij raden deze Oekraïense vluchtelingen aan zo snel mogelijk alsnog een bewijs van verblijf op te halen en hiervoor een afspraak te maken. De overheidscommunicatie aan Oekraïense vluchtelingen is hierop ingericht", zo schrijft het ministerie.

Bron: NFO 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.