Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Consumentenonderzoek CPS Gfk | YouGov

"Nederlandse consumenten zijn bezorgd over stijgende prijzen"

Een recent consumentenonderzoek uitgevoerd door CPS GfK, sinds januari onderdeel van marktonderzoeksbureau YouGov, heeft opmerkelijke trends in de Nederlandse FMCG-sector aan het licht gebracht. Het halfjaarlijkse onderzoek - in zijn 6e editie - beslaat nu meer dan 21 markten en omvat de belangrijkste winkelstrategieën van meer dan 15.000 respondenten. Met deze blog wil Davy Van Raemdonck, directeur Consumer Panel Nederland & België bij CPS GfK |YouGov, bedrijven helpen om beter in te spelen op de werkelijke consumentenvoorkeuren, aan de hand van drie opvallende statistieken, te weten:

  1. Invloed van prijsontwikkelingen op het bestedingsgedrag van Nederlanders
  2. Houding ten opzichte van additieven in de voedingsindustrie
  3. Te verwachten ondersteuning van retailers en merken bij veranderingen in levensstijl van Nederlanders

Nederlandse consumenten zijn bezorgd over stijgende prijzen, maar financieel nog steeds het beste af in Europa
Waar de focus op FMCG-thuisbestedingen aan het vervagen is, worden bestedingen buitenshuis nog steeds gezien als een belangrijke manier om te bezuinigen. Dit blijkt uit het feit dat meer dan de helft van de Nederlandse consumenten zegt dat ze hun aankopen buitenshuis zullen aanpassen vanwege de hogere prijzen. 37% maakt zich zorgen over FMCG-prijzen voor producten voor huishoudelijk gebruik en verandert consequent hun aankopen, 51% maakt zich dus zorgen over prijzen buitenshuis (bijv. restaurants) en is van plan te veranderen wat, hoe en waar ze geld besteden.

Er is echter één groot kenmerk dat typerend is voor Nederlandse consumenten. Hoewel bijna 2 op de 5 consumenten zegt zich zorgen te maken over de stijgende prijzen en zijn koopgedrag hierop aanpast, geeft slechts 1 op de 5 Nederlanders aan echt problemen te hebben om financieel rond te komen. Dat is het laagste aantal in de Europese Unie. Over het algemeen zien we dat deze financiële druk afneemt, waardoor minder huishoudens in de knel zitten, wat leidt tot minder zorgen over hoge prijzen. 40% van de Nederlandse consumenten kiest er zelfs niet voor om aankopen te doen in een andere winkel vanwege de prijzen. Dat gezegd hebbende, zien we wel meer mensen andere aanpassingen doen als gevolg van inflatie. De top 3 aanpassingen zijn:

  1. prijzen checken
  2. het totaalbedrag van hun mandje laag houden
  3. voedselverspilling voorkomen.

"We volgen het FMCG-aankoopgedrag dagelijks op, waardoor we snel trends weten te spotten", zegt Davy Van Raemdonck. "Dankzij deze extra onderzoeken weten we ook welke gedragsveranderingen we ook in de nabije toekomst zullen gaan zien."

Nederlandse consumenten en hun houding ten opzichte van additieven in levensmiddelen
Opvallend genoeg hebben Nederlandse consumenten de minst negatieve houding ten opzichte van de gezondheidseffecten van toegevoegde kunstmatige zoetstoffen en additieven, in vergelijking met de rest van Europa. Voor zoetstoffen denkt 43% van de Nederlandse bevolking dat ze goed zijn voor de gezondheid (tegenover 35% in Europa) en 57% denkt dat ze schadelijk zijn (tegenover 65%). Dit is het laagste percentage op het Europese vasteland, alleen het Verenigd Koninkrijk heeft een vergelijkbaar resultaat.

Ook interessant is de houding van Nederlandse consumenten richting vleesvervangers. 49% van de Nederlanders denkt dat vleesvervangers goed zijn voor de gezondheid (tegenover 41% in Europa) en 51% denkt dat het schadelijk is (tegenover 59% in Europa). Dus de helft van de bevolking beschouwt het als schadelijk, ondanks dat Nederland een van de landen is met de hoogste adoptie van vleesvervangers en het hoogste percentage flexitariërs. In Nederland zegt 17% dat ze lab-vlees in hun dieet zouden opnemen en nog eens 39% zegt dat ze het op zijn minst zouden proberen. Dat is iets hoger dan gemiddeld in Europa.

Dat Nederlanders een relatief neutrale houding hebben ten opzichte van wat er in hun voedsel zit, blijkt ook uit het feit dat de meeste Nederlanders zichzelf niet dagelijks voedingsmiddelen met extra gezondheidsvoordelen zien gebruiken. Dit zijn bioactieve stoffen die een bepaalde biologische of fysiologische activiteit hebben en worden toegevoegd aan voedsel of supplementen. De bekendere zijn pro-biotica en prebiotica. Deze uitkomsten roept vragen op over de perceptie en acceptatie van dergelijke producten op de Nederlandse markt en biedt kansen voor educatie van consumenten en bewustwording bij producenten.

Nederlandse consumenten en bereidheid om te veranderen
Het laatste interessante inzicht gaat over het perspectief van Nederlandse consumenten wat betreft de steun die zij verwachten van retailers of merken bij veranderingen die zij willen bewerkstelligen. Consumenten willen bijvoorbeeld meer actie en steun op het gebied van geen alcohol nuttigen dan op het gebied van geen vlees eten. Met 34% is de nummer één prioriteit voor consumenten waar zij steun verwachten echter het mogelijk maken van zero waste, oftewel geen afval.

Wanneer we kijken naar wat de Nederlandse consumenten de belangrijkste levensstijlveranderingen vinden die zij willen omarmen, staat met 83% op één dagelijks bewegen, gevolgd door het huis opruimen (82%) en als laatste zero waste produceren (81%). Deze top 3 is interessant voor bedrijven om te implementeren in hun strategieën en productontwikkeling, simpelweg omdat deze de meeste interesse zullen wekken bij de Nederlandse consument.

Beperkte tot geen steun wordt door consumenten verwacht bij onderwerpen als: vasten (5%), volledig veganistisch eten (3%), eerlijke prijzen betalen (11%) of geen alcohol (13%). Dit inzicht benadrukt het belang van het aanbieden van producten en diensten die naadloos aansluiten bij de gewoonten en behoeften van de consument, in plaats van proberen ingrijpende veranderingen teweeg te brengen waar de Nederlandse consument blijkbaar niet op zit te wachten.

Dit consumentenonderzoek levert zeer waardevolle inzichten op die FMCG-bedrijven en -producenten kunnen gebruiken om hun strategieën te verfijnen. Het maakt het mogelijk om beter in te spelen op de behoeften en voorkeuren van klanten. Een unieke kans om klanten beter van dienst te zijn in een steeds veranderend marktlandschap.

Concluderend laten de data zien dat Nederlandse consumenten behoefte hebben aan bedrijven die hen ondersteunen bij bepaalde veranderingen in hun levensstijl, maar niet bij allen. Wat misschien wel het meest interessant is, is dat het heel duidelijk wordt dat de Nederlandse consument relatief goed let op de euro's die ze uitgeven, maar de gemiddelde Nederlandse consument geeft ook aan het zo slecht nog niet te hebben.

Bron: CPS GfK |YouGov

Publicatiedatum: