Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK: Hoogste inflatie in 40 jaar drijft consument naar goedkopere en bevroren producten

De aanhoudende kostencrisis betekent dat steeds meer consumenten in het Verenigd Koninkrijk goedkoper eten en drinken zoeken. Vorige maand werd iets minder fruit en groenten verkocht, en meer bevroren producten in plaats van de duurdere verse varianten. Er wordt ook meer gekocht bij de prijsvechters Aldi en Lidl, zo schrijft Agroberichten Buitenland.

Consumenten in het Verenigd Koninkrijk worstelen met de hoogste inflatie in 40 jaar. De consumentprijsindex voor voedingsmiddelen steeg de eerste negen maanden van dit jaar met 14,6%. Dat betekent 643 pond per jaar extra bij de kassa voor een gemiddeld huishouden, volgens marktonderzoeker Kantar. 

Tegelijkertijd zijn de lonen achtergebleven bij de inflatie. Het reële inkomen daalde in het tweede kwartaal met 3%. Het gemiddelde vaste loon lag in augustus op 574 pond per week.

Volgens een peiling van de BBC zegt 85% van de ondervraagden groeiende zorgen te hebben over de kostenstijgingen. Bijna 60% van de huishoudens zeggen zorgen te hebben over de energierekening deze winter en 20% zal de verwarming uit laten. Volgens een nieuwe peiling zou bijna 15% van de bevolking al maaltijden overslaan. Het sociale netwerk Neighbourly dat bemiddelt tussen supermarkten en voedselbanken zegt meer maaltijden te bezorgen aan gemeenschappen dan ooit. Aldi, M&S, maar ook Deliveroo, werken samen met kredietverstrekkers die soms ook prepaid betaalkaarten aanbieden voor het doen van boodschappen.

De laatste cijfers van marktonderzoeker NielsenIQ laten zien dat er vorige maand iets minder groenten en fruit werd verkocht, en meer bevroren producten in plaats van de duurdere verse varianten. Bloomberg bericht dat meer klanten van Tesco bevroren groenten zijn gaan kopen. Ook kopen nu meer klanten van Tesco bevroren in plaats van verse soep. Deze trend zou ook bij de andere supermarktketens zijn waargenomen. Consumenten zouden daarbij vaker voor huismerkartikelen kiezen en meer kopen bij de prijsvechters Aldi en Lidl. Het marktaandeel van Aldi groeide het afgelopen jaar van 8,1% tot 9,3% waarmee het nu Morrison’s is voorbijgestreefd als de vierde grootste supermarkt in het land. 

Hoewel de totale omzet van de supermarkten gedurende de vier weken tot aan 8 oktober 4,7% hoger was dan in dezelfde periode vorig jaar, was de volumeomzet 6% lager. De volumeomzet van verse groenten en fruit daalde in dezelfde periode zelfs met 8,3% en die van vlees en vis met 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus NielsenIQ.

The Grocer bericht dat de meeste van de grote supermarktketens onder druk van de inflatie hun assortiment de laatste jaren hebben ingekrompen. Co-op zou onlangs leveranciers hebben gewaarschuwd voor mogelijke delistings. Alleen Sainsbury’s heeft haar assortiment uitgebreid met 4%. Maar kostenbesparingen zijn niet de enige reden voor het krimpen van de assortimenten: de eerdere problemen in de toeleveringsketens hebben hieraan ook bijgedragen, aldus The Grocer.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: