Nasleep van Transnet-staking zal ernstige gevolgen hebben voor Zuid-Afrikaanse fruitsector

De staking bij Transnet is weliswaar voorbij, maar de Zuid-Afrikaanse fruitsector is er nog niet uit. Het ziet ernaar uit dat de nasleep nog vele weken door iedereen in de waardeketen zal worden gevoeld, vooral door de verpakkers van fruit.

De staking van Transnet heeft zware financiële gevolgen gehad voor de arbeiders van Grabouw, zegt Willem Skippers, bedrijfsleider in een van de grootste pakstations daar. Hij voorspelt dat de werknemers de financiële gevolgen door inkomensverlies nog enige tijd zullen voelen.

In Grabouw hadden meer dan duizend seizoenarbeiders bij een van de grootste pakstations in het gebied de afgelopen weken geen werk of inkomen door de staking van Transnet. De koelinstallaties van het pakstation zaten vol met fruit, omdat het fruit niet geëxporteerd kon worden. Het personeelsbestand werd ingekrompen, want meer fruit verpakken was uitgesloten.

Volgens Gafieldien Benjamin, secretaris-generaal van de vakbond van werknemers in de landbouw, waren de meeste werknemers die hun loon verloren, alleenstaande ouders en de meesten waren vrouwen.

Brenda de Wee, bedrijfsleider van Afriwu, zei dat de arbeiders de redenen voor de Transnet-staking begrepen, maar nog steeds boos zijn. "Deze staking heeft de mensen in onze gemeenschap zwaar gekwetst. We zijn opgelucht dat het voorbij is, en we hopen dat iedereen snel weer aan het werk kan, maar zelfs als dat gebeurt, zal het moreel van de werknemers laag zijn."

Bron: hortgro.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.