Wolkbreuk op 13 oktober 2022

Weer een overstroming van perceel met rode knoflook op Sicilië

"We kunnen de klimaatverandering of het lot de schuld geven, maar achter de gevolgen van de overstromingen gaat ook de hand van de mens schuil, en meer bepaald het gebrek aan onderhoud van de infrastructuur die hij zelf heeft aangelegd", luidde het hard en bitter uit de mond van Giovanni Manuguerra de dag na de wolkbreuk in de Siciliaanse provincie Trapani, en in het bijzonder in Salinagrande, een dorp naast Nubia, het centrum van de teelt van de bekende rode Siciliaanse knoflook.

De foto's, die werden genomen een dag na de overstroming, spreken voor zich.

"De rivier de Verderame is buiten zijn oevers getreden", vervolgde de voorzitter van Coop RossoNubia. "Het was eerst niet duidelijk of de dijken braken of of de rivier buiten zijn oevers trad, maar de overvloedige regenval kon gewoon niet worden tegengehouden. Het feit is dat het gebrek aan onderhoud van de waterlopen en irrigatiekanalen, die onder de verantwoordelijkheid van het openbaar bestuur vallen, in hoge mate heeft bijgedragen aan de overstroming van de omliggende velden, die nog verzadigd waren met water van eerdere regenbuien. Het zijn nu moerassen geworden en ook op het grondgebied van Nubia is de situatie niet veel beter." 

De bodem kan de grote hoeveelheden water niet absorberen. 

"En net als vorig jaar kan het dus zomaar dat we weer veel te laat zullen moeten zaaien, met opbrengstverlies en kwaliteitsproblemen als gevolg. En dat komt dan nog eens bovenop de hard gestegen teeltkosten, die we sowieso al heel moeilijk kunnen doorrekenen in de keten." 

De akkers zijn waterpoelen geworden. 

"Ik weet dat het nog te vroeg is om precieze uitspraken te doen over de mate waarin deze weersomstandigheden de oogst zullen beïnvloeden, maar het punt dat ik wil maken is dat wij de belastingen betalen en wie ze int ze niet aanwendt om de noodzakelijke ingrepen te doen." 

Giovanni Manuguerra

"En zelfs als we dat wilden, zouden we niet zelf kunnen ingrijpen met onderhoudswerken. Het gaat hier om openbare infrastructuur, waardoor we zeker een boete zouden krijgen mochten we zelf aan de slag gaan om de waterlopen te reinigen. Niet alleen de teelt ondervindt schade, er zijn ook huizen beschadigd en veel meubilair en andere zaken verloren. Ondanks alles mogen we ons gelukkig prijzen dat er geen doden te betreuren vallen. Hiervoor zijn we vooral de reddingsdiensten dankbaar. Maar voor het overige voelen we ons helemaal in de steek gelaten."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.