Teton Russet wordt negende aardappelras dat wordt gebruikt door McDonald's in Noord-Amerika

Het aardappelras Teton Russet is toegevoegd aan de lijst van McDonald's World Famous Fries. De Teton Russet is het product van een 14 jaar durend onderzoekssamenwerkingsverband tussen het Amerikaanse ministerie van Landbouw, de universiteit van Idaho, de Oregon State University en de aardappelkweekprogramma's van de Washington State University.

Nu goedgekeurd wordt de Teton Russet het negende aardappelras dat wordt gebruikt door McDonald's in Noord-Amerika.

"We zijn trots dat we de Teton Russet kunnen toevoegen aan onze lijst van aardappelrassen die worden gebruikt voor een van onze favoriete items - onze World Famous Fries," zegt Daniel Roche, McDonald's Global Quality System Manager, Agricultural Products. De Teton Russet is al in augustus, toen de oogst in noordwesten van de VS begon, aan leveranciers/restaurants geleverd.

Teton Russet fact sheet
Teton Russet (experimentele aanduiding A0008-1TE) is een product van het coöperatieve Northwest (Tri-State) Potato Variety Development Program van de USDA/ARS, University of Idaho, Oregon State University en Washington State University (WSU).

De aardappel ontstond in 2000, uit een kruising tussen Blazer Russet en Classic Russet door het USDA-ARS in Aberdeen, Idaho, en werd in 2011 als nieuw aardappelras geïntroduceerd, na meerdere jaren van tests in het westen van de VS. De naam Teton Russet werd gekozen omdat de eerste succesvolle selectie plaatsvond in een veld van het Tetonia Research and Extension Center, in de buurt van de Teton Mountains.

De knollen zijn langwerpig met matige ruwschilligheid, een goede schil en ondiepe ogen. Het ras heeft een constant soortelijk gewicht van 1,082 en is bestand tegen droogrot. Het werd zowel voor de verse markt als voor verwerking opgenomen in de 2009 Potato Cultivar Evaluations, samengesteld door de WSU Potato Research Group.

De opbrengst van Teton Russet op 100-110 dagen na het poten is vergelijkbaar met of iets hoger dan die van de standaard Russet Norkotah, maar de knollen zijn gemiddeld 28 à 56 gram zwaarder als ze op dezelfde rijafstand worden gepoot als de Russet Norkotah. De Teton Russet moet voorzichtig worden behandeld, om kneuzingen en schade aan de schil te voorkomen.

De frites, die voldoen aan de McDonald's normen voor World Famous Fries, zijn licht van kleur en consistent van kwaliteit. De kleurwaarden van de frites waren USDA 1-2 gedurende de negen maanden van opslag voor Teton Russet, lichter dan die van Russet Burbank. De Teton Russet had een lagere incidentie van suikereinden (donkerdere kleur aan de uiteindes van de knol) dan de Russet Burbank. Het gemiddelde gewichtsverlies van de Teton Russet na negen maanden opslag was met 5,1 procent gelijk aan dat van de Russet Burbank.

Voor meer informatie:
PVMI – Potato Variety Management Institute
60380 Chickasaw Way
Bend, Oregon  97702
Tel.: +1 541 318 1485
www.pvmi.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.