Frédéric Lebatteux, Primever Normandie:

"Situatie rondom brandstoftekorten in Frankrijk heel ingewikkeld, maar beheersbaar"

Het is inmiddels meer dan tien dagen geleden dat de stakingen bij verschillende raffinaderijen en brandstofdepots van Total Energie en Esso in Frankrijk zijn begonnen. Als gevolg daarvan kampen steeds meer tankstations met brandstoftekorten, met lange rijen en angst onder de Franse automobilisten tot gevolg.

Hoewel de situatie momenteel nog beheersbaar is, zijn ook vervoerders door de brandstoftekorten getroffen. "We hebben tanks in onze depots staan en hebben voorraden kunnen aanleggen, maar de situatie is nog steeds heel ingewikkeld. We moeten veel bellen, elke dag contact opnemen met leveranciers en door de tekorten gaan de prijzen onvermijdelijk snel omhoog. Deze week ontvangen we weer een tank. Voorlopig is er dus nog geen sprake van een tekort, maar deze situatie moet ook weer niet te lang gaan duren," vertelt Frédéric Lebatteux van Primever Normandie, die de producten voornamelijk in La Manche, maar ook in Calvados ophaalt om ze vervolgens over heel Frankrijk te verspreiden. "Hoewel vervoerders in heel Frankrijk met dit probleem te kampen hebben, zijn vooral onze collega's in het noorden van het land zwaar getroffen en hebben ze te maken met grote bevoorradingsproblemen", voegt hij eraan toe.

Als er niet snel een akkoord wordt bereikt tussen de ontevreden werknemers en de oliemaatschappijen, zou de situatie in rap tempo kunnen verslechteren. "Het probleem is bovendien dat de aankondiging van de tekorten wordt versterkt in de media. Hierdoor haasten alle automobilisten zich naar de stations om niet zonder brandstof te komen zitten en dat maakt dat de tekorten alleen maar groter worden. Als dit probleem dus niet snel wordt opgelost, kan de situatie heel ingewikkeld worden."

De directie van TotalEnergies heeft voorgesteld de oorspronkelijk voor november geplande onderhandelingen te vervroegen naar oktober, op voorwaarde dat de stakingen worden stopgezet. Dit voorstel zal deze week worden behandeld door de diverse ontevreden werknemers, die een loonsverhoging van 10% eisen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.