Spaanse knoflooksector vraagt hulp inzake "frauduleuze invoer" van Chinese knoflook in de EU

Een delegatie van de Nationale Knoflookafdeling van de Spaanse telersvereniging Asaja, voorgezeten door Miguel del Pino, en van de Nationale Knoflookraad, waarvan Del Pino vicevoorzitter is, heeft in Brussel de Spaanse europarlementariërs Clara Aguilera, Juan Ignacio Zoido en Mazaly Aguilar om hulp gevraagd om de "frauduleuze" invoer van Chinese knoflook in de Europese Unie een halt toe te roepen, als ook de import van Egyptische knoflook zonder invoertarieven.

In een verklaring aan Europa Press legde Del Pino uit dat de Spaanse sector samen met de knoflooktelers van Frankrijk, Italië en Portugal aan de grote supermarktketens vraagt om de telers een hogere prijs te bieden voor hun producten en aan de Europese overheid om een moratorium in te stellen op het verbod op het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen die de sector voorheen gebruikte, zolang er geen alternatieve producten op de markt beschikbaar zijn.

Dit zijn, volgens Del Pino, de meest dringende behoeften waarvoor de sector een positieve reactie en steun verwacht. De vertegenwoordiger van de Spaanse telersvereniging toont zich in dit opzicht optimistisch, maar er zijn ook andere kwesties, namelijk die van de concurrentie op de EU-markt van het Egyptische en Chinese product, die in het geval van de Chinese knoflook zelfs "frauduleus" te noemen is.

Del Pino legde uit dat Egyptische knoflook de EU binnenkomt zonder invoertarieven te betalen. De concurrentie met de Spaanse knoflook is hevig, want de Egyptische productie is groter en de knoflook wordt tegen een veel lagere verkoopprijs aangeboden, aangezien de teeltkosten, zelfs de transportkosten naar Europa inbegrepen, oneindig veel lager zijn dan die van het Spaanse product. De Spaanse telers verwachten dat de leden van het Europees Parlement en de Europese Commissie de overeenkomst met Egypte herzien, omdat "het niet kan dat er steeds meer knoflook wordt geïmporteerd zonder enig invoertarief".

Wat betreft Chinese knoflook, waarschuwde de voorzitter dat "verse knoflook uit China Europa binnenkomt, maar onder het mom van bevroren product, wat een enorme belastingfraude is, aangezien de import van verse Chinese knoflook onderhevig is aan een quotum, dat bij overschrijding de toepassing van een afschrikkend tarief van € 1,20 per kilo veronderstelt." Chinese diepgevroren knoflook daarentegen kent geen quota en ook geen invoertarieven.

Bron: zamora24horas.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.