Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe internationale alliantie voor regeneratieve landbouw wil alle positieve impacts belonen

Regeneratief is hot. De Europese Commissie wil in 2030 meer regeneratieve landbouw die bijdraagt aan het herstel van ecosystemen en koolstof opslaat in de grond. Aan financiële beloningen schort het echter. Bovendien dreigt het begrip 'regeneratief' te worden gekaapt voor greenwashing. De nieuwe Business Alliance for Regenerative Agriculture (BARA) wil daar verandering in brengen, door bestaande initiatieven bijeen te brengen en door gezamenlijk te werken aan nieuwe beloningsstructuren voor de ecosysteemdiensten en sociale voordelen van regeneratieve landbouw.

Afgelopen zaterdag is BARA gelanceerd tijdens een conferentie in Waddinxveen, die werd gehost door Climate Farmers uit Berlijn en het biologisch handelsbedrijf Eosta. Zo'n tachtig initiatieven en bedrijven van over de hele wereld waren erbij. Eosta nam - samen met Climate Farmers uit Berlijn - het initiatief tot oprichting van BARA. Initiatiefnemer Volkert Engelsman (Eosta): "De kern van het verhaal is dat we positieve externaliteiten van regeneratieve landbouw financieel moeten gaan belonen. We hebben het nu wel over people en planet, maar rekenen de boeren alleen af op kilo's. Zolang dat het geval is, komen we nergens."

Regeneratief opschalen en integriteit bewaken
Regeneratieve landbouw is landbouw die bijdraagt aan het herstel van ecosystemen: niet alleen de opslag van koolstof in de bodem, maar ook de bodemvruchtbaarheid, een gezonde waterhuishouding en behoud van biodiversiteit. Bovendien heeft regeneratieve landbouw een positieve sociale impact; het is kennisintensief en vergroot de leefbaarheid van het platteland. Het momentum voor regeneratieve landbouw is groot, maar samenhang en visie ontbreekt. BARA wil zich gaan inzetten om regeneratieve landbouw op te schalen en tegelijk de integriteit van het begrip te bewaken.

Niet blindstaren op één aspect
Om regeneratieve landbouw te belonen, moet er een systeem van verificatie en accreditatie komen, dat in beleid is verankerd. Daar moet veel gebeuren. Een reductionistische benadering, waarbij één aspect alle aandacht krijgt, is een groot risico. Daarom is een integraal duurzaamheidsmodel nodig, dat zowel ecologische als sociale effecten meeneemt. Daarbij is het van belang om ook te kapitaliseren op het voorwerk van de biologische en BD-landbouw. De vers opgerichte werkgroepen van BARA zullen zich buigen over principes, meetmethodes, validatie en monetarisatie.

De conferentie
De BARA lancering op 24 september was een conferentie waarbij veel kopstukken van de regeneratieve landbouw uit Europa, VS, Australië en Afrika aanwezig waren. Onder de aanwezigen waren onder andere. vertegenwoordigers aanwezig van de Climate Neutral Group en Boschendal Estate (Zuid-Afrika), Regeneration International (Australië), Greenyard en Colruyt (België), SEKEM (Egypte), The Landbanking Group, Alnatura en Demeter International (Duitsland), Patagonia en de Regenerative Organic Alliance (USA), WUR Wageningen en Fair Climate Fund (Nederland) en BIO Stiftung Schweiz (Zwitserland). Naast beloningssystemen werd ook gesproken over concrete projecten in Ethiopië, het Bodensee-gebied, Egypte en Zuid-Afrika, waar nu al duizenden boeren baat hebben bij de verwaarding van ecosysteemdiensten.

Het vervolg
De conferentie werd afgesloten met de presentatie van een manifest. Er zijn zeven werkgroepen opgericht die verder gaan werken aan de volgende thema's: Carbon Methodologies, Policy Engagement, Trading Positive Externalities, Sharing & Exchanging Experiences, Consumer Awareness & Retail Storytelling, Setting up Farms & Transforming Regions, en Organic Meets Regenerative. Climate Farmers zal het geheel coördineren. In de loop van 2023 wordt een nieuwe conferentie belegd om de resultaten en ervaringen te delen.

Publicatiedatum: