Innovatieve biologische sensor detecteert verborgen ziekte in aardappelen

Tijdens het rottingsproces, dat door micro-organismen wordt veroorzaakt, stoten planten verschillende vluchtige organische verbindingen uit in hun omgeving, die kunnen worden gecontroleerd voor vroegtijdige detectie van plantenziekten en om voedselverlies te voorkomen.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in Talanta en geleid door de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HU) en de Israëlische Landbouwonderzoeksorganisatie (Volcani Instituut), beschrijft het succes van een biologische sensor voor vroegtijdige detectie van verborgen ziekten in aardappelknollen, met 700.000 ton per jaar een van Israëls belangrijkste exportsectoren.

Een samenwerkingsverband tussen de Hebreeuwse Universiteit en het Volcani Instituut heeft een sensor ontwikkeld die de ziekte detecteert en waarmee kan worden voorkomen dat deze zich ontwikkelt en verspreidt. De sensor is gebaseerd op intelligente bio-engineering en optica. Wanneer de sensor wordt blootgesteld aan een besmette aardappel, licht binnenin een bacteriële verbinding op, waarbij de intensiteit van de luminescentie de concentratie en samenstelling van de ziekte aangeeft.

De biosensor identificeert aangetaste aardappelen die nog geen uiterlijke tekenen vertonen, en verwijdert ze van gezonde knollen, waardoor wordt voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt of zich verspreidt naar andere gezonde planten.

Bron: phys.org

 

 

 

 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven