Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tomatenteelt terug 'naar het oude model'

De politiek en internationaal publiek zocht de afgelopen tijd de glastuinbouw op en de landelijke en lokale media deden hetzelfde. In dit artikel aandacht voor een publicatie met telers in het Financieele Dagblad, een uitzending van EenVandaag en berichten van Glastuinbouw Nederland over politici in de kas.

Het FD ging langs bij rozenteler Richard van der Lans van Arend Roses en tomatenteler Jack Groenewegen van Greenway. Allebei de telers gaan concurrentie voelen uit Afrika en Spanje. "Als onze rozen twee keer zo duur worden, gaan onze afnemers concurrerende producten uit Afrika kopen", zegt Richard. "Wij zitten altijd met een maximumprijs, anders worden we gewoon ingeruild voor een ander product." De teler met 11 hectare moet snel gaan beslissen of de komende tijd de lampen aan gaan, nu het buiten minder lang licht is en minder zonnig. 


Jack Groenewegen bij het energieprotest in januari 2022 in Den Haag met collega-telers Richard, Bert en René 

Waar Richard zich realiseert dat bloemen 'geen eerste levensbehoefte zijn', maar wel belangrijk voor het Nederland bbp zo stipt hij ook aan, teelt Jack tomaten op 16 hectare. Hij voorspelt dat Nederland teruggaat 'naar het oude model waarin Nederland in de zomer produceert en Spanje in de winter'.

Jack gaat in 1 kas van 10 hectare belichten, in de andere kas van 6 hectare blijft het licht uit. De belichte teelt die doorgaat is voor export. Jack schat dat van de 800 hectare belichte tomatenteelt, er 700 hectare stilligt deze winter. Het verlies aan productie op zijn bedrijf compenseert hij met verkoop van elektriciteit op het stroomnet. Lees hier het hele artikel in het FD (€). 

EenVandaag heeft speciaal aandacht voor de gevolgen voor de stroomvoorziening in Nederland als de tuinbouw moet afschakelen. In de reportage legt Wouter Duijvesteijn, chrysantenteler van Beyond Chrysant, uit hoe dat zit. Zelf kan hij dankzij duurzame investeringen door, maar collega's, hij schat 25%, moeten wel stoppen met produceren. "Als het nu om zeep wordt geholpen en de noodcapaciteit van de stroom wegvalt, kunnen we niet doorgaan." Bekijk het hele item hier. 

Diverse sierteeltbedrijven in Nederland zijn in drie dagen tijd bezocht door Europese land- en tuinbouworganisaties op uitnodiging van Glastuinbouw Nederland en de Vereniging Bloemenveilingen in Nederland (VBN). Kwekerij Zuidbaak, Ter Laak Orchids, LKP Plants en Kwekerij Koningshof vertelden hun bezoek over hoe zij investeren in duurzame innovaties. Ook Koppert, van de biologische bestrijders, werd bezocht. Lees hier meer. 

Gerberakweker Leen Weerheim uit Moerkapelle kreeg Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP langs. Meerdere telers waren bij het bezoek aanwezig. Lees hier meer. 

Publicatiedatum: