Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Niet redden wat er te redden valt, maar investeren in verduurzaming"

Tuinbouwgemeenten sturen brandbrief

Wethouder Pieter Varekamp van de gemeente Westland (Economie, Energietransitie) roept namens meerdere tuinbouwgemeenten in een brandbrief minister Jetten op met spoed te investeren in het verduurzamen van de glastuinbouw. De gemeenten willen vanwege de energiecrisis zo snel mogelijk met de minister om tafel. “In Nederland investeren we onszelf altijd de crisis uit om ons te behoeden voor een volgende. Deze crisis is een enorme verduurzamingskans. Het wordt tijd dat het kabinet niet redt wat er te redden valt, maar investeert in wat er te verduurzamen valt”, aldus Varekamp.

Foto rechts: Pieter Varekamp, Fruit Logistica 2020

Tuinbouwsector cruciaal voor Nederland
Jaarlijks levert de tuinbouwsector 20-25 miljard euro op. De producten groeien hier niet alleen, ook wordt nagedacht over hoe telers die zo efficiënt mogelijk kunnen telen en kweken. "Niet voor niets zijn de beste zaadveredelaars, telers en kwekers gevestigd binnen onze landsgrenzen", zegt de wethouder die wijst op de cijfers van Glastuinbouw Nederland (tot wel 40% van de bedrijven in de sector kan omvallen als de energieprijzen zo hoog blijven)

"Dat zou voor de Nederlandse glastuinbouw (de tweede economische sector van Nederland) en daarmee de tuinbouwgemeenten, desastreus zijn. Ook voor transport en logistiek, de innovatie- en veredelingsbedrijven, de verpakkingsindustrie en de vele lokale ondernemers die actief zijn rondom de sector, zoals bloemisten,  zijn de gevolgen niet te overzien."

De wethouder maakt zich hier zorgen over en vindt het dan ook vreemd dat het kabinet nog wacht met het bieden van perspectief. “Crisistijd is onzekerheid. Als overheid moet je laten zien waar je wel zekerheid en perspectief kan bieden. Deze sector doet zelf de handreiking om te verduurzamen en ook wij zullen onze beste bijdrage daaraan leveren. Ook voor het Rijk is het zaak dat te stimuleren.”

Goede wil, maar geen perspectief
Bedrijven binnen het tuinbouwcluster hebben de wil om hun gasverbruik te verminderen en zien niet alleen de noodzaak, maar zijn ook overtuigd van het feit dat verduurzamen cruciaal is. “Veel van hen zijn daar dan ook al mee bezig, maar door de onzekere tijd en grote financiële druk is verder investeren in verduurzaming voor hen op dit moment veelal niet mogelijk of durft men het niet aan. De wil is er, het perspectief niet”, aldus Varekamp.

Hij vindt dat het Rijk daarmee kansen laat liggen, maar het is nog niet te laat. “De sector is ambitieus , dat zou het Rijk ook moeten zijn. Als tuinbouwgemeenten roepen we de minister op om met ons hierover in gesprek te gaan. We willen niet weglopen van onze verantwoordelijkheden en onze ondernemers en inwoners in de kou laten staan.”

Bron: Gemeente Westland

Publicatiedatum: