Christoph Van Haelst, Van Haelst Fruit:

"Paniek ligt op de loer, maar kalmte is noodzakelijk voor gezonde perenmarkt"

Tholen - Het komende perenseizoen zal voornamelijk getekend worden door de gestegen kosten. Essentieel voor producenten is, volgens Christoph Van Haelst van Van Haelst Fruit, dat telers en exporteurs een front vormen voor eerlijke prijzen. "Met name de energiekosten rijzen de pan uit en het is zeer moeilijk om deze door te berekenen. Daarom moeten we kalmte bewaren en niet gelijk de markt overstromen, zodat we samen sterk staan voor een eerlijke prijs. Een grote rol zie ik hierin weggelegd voor de supermarkten, zodat iedereen een goede boterham kan verdienen."

Kwaliteit goed, maar verschil in percelen
De nieuwe oogst van de Conference is bij Van Haelst Fruit op het moment zo goed als geplukt. "Kwalitatief zien ze er bij ons eigenlijk heel goed uit; een stuk minder klasse II peren en het suikergehalte is ook zeer hoog. Je ziet wel een groot verschil tussen percelen. Het stormachtige weer heeft zeer plaatselijk dramatische gevolgen gehad voor een aantal telers en de kwaliteit op niet beregende percelen, tijdens de hitte, is aanzienlijk minder dan de beregende percelen. Wij hebben het geluk dat we heel goed hebben kunnen beregenen. Toch zullen de peren over het algemeen wel 5 à 10 mm kleiner zijn dan vorig jaar." Wat betreft volumes, schat de handelaar, dat er meer geplukt is dan vorig jaar. "Uitzonderingen daar gelaten, hebben alle telers meer geplukt. Alleen aangezien peren verkocht worden per kilo, maar worden gegeten per stuk zullen we consumenten wel over moeten halen een peertje meer te eten door promotie."

"Kalm blijven is essentieel"
Christoph vreest, zoals aangegeven, echter wel dat er in het begin van het seizoen een overaanbod op de markt zal ontstaan. "We zien dat mensen, die kleinere peren hebben geplukt, sneller besluiten om te gaan verpakken. Bewaring is door de gestegen energiekosten uitzonderlijk prijzig. Dan verwachten veel telers en handelaren dat lange bewaring door de hoge prijzen niet rendabel is, omdat de kosten niet doorberekend kunnen worden aan de supermarkten."

"Door gestegen energiekosten ligt paniek op de loer, maar kalmte is noodzakelijk voor een gezonde perenmarkt", vervolgt Christoph. "De onderhandelingen zullen straks komen en we moeten als Nederlandse en Belgische handelaren sterk staan om de energieprijzen ook door te kunnen drukken aan de supermarkten. Zij rekenen het sowieso door aan de consument, maar telers en handelaren pikken daar nog weinig van mee. Nu de zwaarste kosten, namelijk inkoelkosten, achter de rug zijn, moet voornamelijk de kwaliteit in bewaring goed in de gaten gehouden worden. Belgen verkopen wat sneller en Nederlanders kijken vaker de kat uit de boom, wat door te lang bewaren ook funest kan zijn. Laten we kalm blijven en samen de markt op een stabiele manier verzadigen", adviseert de handelaar.

Energieneutraal
Om de bewaarkosten te drukken is het bedrijf, dat zo'n 95 procent van haar peren exporteert, altijd op zoek naar alternatieve energiebronnen. "Het streven is om uiteindelijk niet meer afhankelijk te zijn van wie dan ook voor energie, maar dat we volledig op ons eigen houtje staan. We hebben daarom al zonnepanelen om de druk af te nemen, maar zijn aan het kijken om te investeren in grote alternatieven om een volledig energieneutraal bedrijf te worden. We begrijpen echter dat dit niet voor iedereen mogelijk is, waardoor samenwerking onderling gewoon essentieel is."

Al met al ziet Christoph een uitdagend seizoen in het vooruitzicht. "Het blijft uiteindelijk van belang dat er intelligent wordt omgegaan met het fruit uit bewaring halen. Vandaag, 15 september, is de markt nog niet klaar voor grote volumes. De meeste vraag begint vanaf begin november tot en met april ongeveer. Dan draaien we de meeste omzet. Daaromheen zie je dat er nog te veel concurrentie van andere fruitsoorten is, waardoor men nog niet klaar is voor de peren. Bovendien zullen we de supermarkten moeten sturen naar wat kleinere peren. Dat kan maar op 1 manier en dat is prijs. Vorig jaar lag de prijs van dikke en kleinere peren gelijk, maar dit jaar zal er wel onderscheid zijn en dat zal ook zo blijven."

Voor meer informatie:
Christoph Van Haelst
Van Haelst Fruit
Kieldrechtsebaan 85
BE-9130 Verrebroek
+32 03 336 16 47
+32 0477 77 77 36
info@vanhaelstfruit.be    
www.vanhaelstfruit.be    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven