Ouderwets parlevinken met lokaal voedsel

De Aanlegmarkt: een varende markt met lokale voedselproducenten

Aanstaande zondag 18 september trekt een marktkaravaan door en langs de Amsterdamse grachten, met bijzondere schepen vol lokale voedselproducenten en lokaal eten. 

Behoefte aan een nieuwe markt
Deze zomer is duidelijk geworden dat de vraag naar een alternatieve voedselketen steeds prangender wordt. Zo is er een dringende stikstofcrisis en een drastische afname van de biodiversiteit, en staat tegelijk het voortbestaan van het boerenleven op het spel en kampt een ieder van ons met stijgende voedselprijzen. Om boer en burger dichter bij elkaar te brengen en om lokaal voedsel toegankelijk te maken via de waterwegen van Amsterdam, wordt de Aanlegmarkt op 18 september een eerste experiment van een nieuwe markt.

Ouderwets parlevinken met lokaal voedsel
Zoals vroeger voedsel van boerderijen rondom Amsterdam naar de stad werd gebracht, over het water, brengt ook de nieuwerwetse melkboer lokaal eten weer naar de stad. Maar dan in een fris jasje: de boeren en voedselproducenten varen mee, er zijn boer-burger dialogen tijdens de Marktberaden waar consumenten kunnen meepraten over alternatieve voedselketens, en toevoegingen zoals muziek, activiteiten voor kinderen, een marktbakfiets en een elektrisch-rijdende marktwagen. Daarbovenop zijn er geen vaste prijzen van de producten: consumenten mogen zelf bepalen hoeveel ze het voedsel waard vinden. De opbrengsten van de markt gaan naar People, Planet en Prosperity.

Marten Verdenius van MOMA en Stichting Grond Verbond varen op zondag 18 september door de Amsterdamse grachten met indrukwekkende schepen vol lokaal eten en lokale boeren

Route
Op zaterdag 17 september start de zeiltocht naar Amsterdam vanaf boerderij Buitenverwachting in Hoogmade. Voedsel wordt uit de buurt opgehaald en op het schip geladen: onder andere kaas van regeneratieve boerderij de Eenzaamheid van Joost van Schie, en Kalfvolle melk van Boerderij Boterhuys van Gerard en Mieke Mul, waar het kalf bij de moederkoe blijft. Vanuit Leiden vaart het Skûtsje de Jonge Douwe (Maritieme Academie Harlingen) met onder meer kaas, melk, eieren, groenten, fruit en noten naar sociaal-ecologische Boerderij de Meent naast Uithoorn––sociale broedplaats en foodhub voor lokaal eten. Op zondag wordt de vloot vergezeld door extra schepen (o.a. van Rederij Lampedusa), een aantal rijdende voertuigen en nog meer vooruitstrevende voedselproducenten, en trekt als een karavaan naar Amsterdam. Tijdens de eerste stop leveren ze als eerst hoogwaardige lokale producten aan een groep die veel baat heeft bij gezonde voeding; de ongedocumenteerde mensen die komen eten bij het Wereldhuis van de Diaconie. Daarna kan de rest van Amsterdam hun lokale voedsel kopen op deze drijvende markt.

De markt zal aanleggen bij de Diaconie (11:00-13:00), Mediamatic (14:00-16:00) en de NDSM-werf (17:00-19:00). Bij elke aanlegplek kunnen consumenten hun lokale voedsel kopen én in gesprek gaan met de boeren tijdens een Marktberaad (12:00, 15:00, 18:00).

Bron: www.moma.amsterdam/grond-verbond 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven