optimisme over prijsniveau nieuwe oogst

Appeloogst EU27: kleinere maten en lagere hoeveelheden

De nieuwe oogst 2022/23 voor de EU27 wordt door de WAPA geraamd op een opbrengst die zeer vergelijkbaar is met dat van de vorige oogst; in de maand augustus 2022 hebben verschillende lidstaten echter droogte en hittegolven geregistreerd die zullen resulteren in kleinere maten en bijgevolg lagere hoeveelheden.

De nieuwe oogst zal kleiner zijn dan verwacht, vooral het deel dat voor verse consumptie is bestemd. Er is een bijgewerkte tabel opgesteld met de verwachte opbrengst per lidstaat; zodra WAPA over aanvullende informatie beschikt zal de tabel verder worden bijgewerkt.

De omvang van de voorraden op 1 juli 2022, waarvan een deel zal worden overgedragen naar het nieuwe verkoopseizoen, bedraagt 518.930 ton.

Deskundigen uit de sector zijn optimistisch over de prijsniveaus voor de nieuwe oogst. De onfortuinlijke extreme weersomstandigheden hebben geleid tot lagere hoeveelheden die binnen de beheersbare bandbreedte vallen.

De sector staat tijdelijk voor verschillende uitdagingen:

  • Stijgende teeltkosten (vooral energie, transportkosten en andere tuinbouwproductiemiddelen)
  • Knelpunten en hoge kosten voor weg- en scheepsvervoer (inclusief binnenlands vervoer)
  • Tekort aan arbeidskrachten (vooral voor de oogst)

China, de grootste wereldleverancier van appelen, heeft een nieuwe oogst voorspeld die ongeveer 20% kleiner is dan verwacht, wat neerkomt op ongeveer 9 mln ton minder dan normaal.

Klik hier om het volledige verslag te lezen.

Bron: agriculture.ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven