LTO draagt suggesties aan voor nieuwe perspectiefbrief

Binnen enkele weken wordt de nieuwe perspectiefbrief voor agrarische ondernemers verwacht van minister Staghouwer. Daarom stuurde LTO Nederland een brief aan de minister met suggesties vanuit de boer en tuinder, zo schrijven zij. Want voor ondernemers is het startpunt van perspectief: inkomen en rendement. Daarom roept de ondernemersorganisatie op om niet opnieuw met een opsomming te komen van bestaande beleidsmaatregelen. Concrete cijfers van het te verwachten inkomensverlies en wat de overheid daar tegenover zet als meerjarig verdienperspectief is wat de ondernemer duidelijkheid geeft.

Onvoldoende helder perspectief
In juni gaf de Tweede Kamer minister Staghouwer huiswerk mee. De Kamerleden zagen te weinig perspectief voor agrarische ondernemers tegenover de ingrijpende stikstofmaatregelen. Het was vooral een opsomming van de eerder ingezette koers, bekende mogelijkheden en bestaande regelingen. Dat biedt onvoldoende helder perspectief voor agrarische ondernemers in het vooruitzicht van de vele beperkingen voor de sector. De minister moet in aanloop naar Prinsjesdag met een nieuwe perspectiefbrief komen die ├ęcht toekomstperspectief geeft.

Bedrijfseconomische doorrekening
LTO schrijft aan de minister dat de ondanks alle beloftes over toekomstperspectief er nog veel onduidelijkheid is over de impact op het bedrijf. Voorafgaand aan de aanstaande gebiedsprocessen moet voor de verschillende bedrijfstypes een doorrekening komen wat de beperkingen voor stikstof, maar ook voor klimaat en water, concreet gaan kosten. De organisatie wenst dat uiteindelijk ook voor iedere deelnemer een bedrijfseconomische doorrekening komt. Zo weet de ondernemer waar hij aan toe is, en of er nog een zeker, realistisch en onderbouwd perspectief in zit. Daarnaast kan daarmee een weging gemaakt worden tussen de ecologische opbrengsten tegenover de economische verliezen.

Bron: LTO Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven