Japan stelt alles in het werk om de uitstroom van zaailingen van merkfruit te voorkomen

Nieuwe Japanse rode druif Queen Rouge geïntroduceerd

In Japan ontwikkelde merkproducten, zoals druiven, aardbeien en kersen, zijn zonder toestemming naar het buitenland overgebracht om daar te worden geteeld. Volgens het Japanse ministerie van Landbouw heeft alleen al de uitstroom van de hoogwaardige druif Shine Muscat naar China geleid tot verliezen van meer dan € 71 mld per jaar. De teeltgebieden van deze nieuwe fruitrassen in Japan hebben uitgebreide maatregelen genomen om de uitstroom te voorkomen en ook de regering heeft een tandje bijgezet.

Vanaf 2008 heeft het ongeveer 10 jaar geduurd om een nieuwe rode druivensoort te ontwikkelen, Queen Rouge, die een kruising is van de donkerpaarse langwerpige Eenhoorn en de geelgroene Sunshine Rose. Ze wordt gekenmerkt door een hoog suikergehalte. Net als Sunshine Rose is de druif groot en pitloos. Hij kan met de schil worden gegeten, wat zijn grootste verkoopargument is. De variëteit werd in 2019 geregistreerd en de eerste verlading startte in 2021.

Elk jaar € 2,1 mln aan intellectuele-eigendomsrechten verliezen
Naar schatting zou Japan jaarlijks meer dan € 71 mld kunnen ontvangen als Chinese telers zaden en zaailingen van de druif via formele kanalen zouden verkrijgen, op basis van de intellectuele eigendomsrechten die de wet inzake zaden en zaailingen toekent aan ontwikkelaars van nieuwe variëteiten. Maar deze inkomsten gaan verloren.

Een plaatselijke teler is ook heel tevreden over de Queen Rouge. "Er zijn bijna geen variëteiten van pitloze rode druiven. De eerste lading vorig jaar werd goed ontvangen door consumenten die zeiden dat de druiven heerlijk zijn." Zijn 68-jarige vrouw Huijinko: "Ik was verbaasd dat de prijs hoger was dan voor de Sunshine Rose."

Door de goede feedback zijn er telers in de buurt die dit jaar zijn begonnen met het planten van de druif. Hoewel de aanplant goed is verlopen, maken de telers zich ook zorgen over de uitstroom van Queen Rouge omdat "de druiven gemakkelijk te telen zijn via enten."

De Japanse centrale overheid overweegt ook om een agentschap voor het beheer van telersrechten op te richten zodat andere deskundigen dan de ontwikkelaars van de rassen de intellectuele eigendomsrechten van het fruit kunnen beheren en beschermen.

Bron: Oriental Daily


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven