Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Arbeidsvoorziening hardfruitoogst leidt nauwelijks tot problemen

De meeste hardfruittelers hebben hun arbeidsvoorziening goed op orde. Terwijl het begin dit jaar nog lastig leek te worden om voldoende mensen te vinden voor de pluk, is nu op weinig bedrijven sprake van echte knelpunten, zo meldt NFO.

Volgens Peter Baltus, specialist Arbeid en Werkgeverschap bij de NFO, komen er weinig meldingen binnen van hardfruittelers die met de handen in het haar zitten. "Dat heeft diverse oorzaken. Enerzijds zijn er in ons land 31.000 Oekraïners aan het werk, waarvan een deel in onze sector. Precieze aantallen zijn niet bekend, maar we zijn blij dat we deze mensen een veilige plek en werk kunnen bieden op onze bedrijven. Ook zijn er meer Poolse werknemers dan verwacht hierheen gekomen. Dat heeft ermee te maken dat ook in Polen meer Oekraïners werken, waardoor een soort 'doorschuifeffect' is ontstaan."

Baltus geeft daarnaast aan dat op diverse bedrijven ook wel Nederlanders helpen bij de pluk. "Wellicht speelt de inflatie hierbij een rol; mensen zijn hierdoor extra gemotiveerd om iets bij te verdienen. Kortom: de meeste telers weten het vrij aardig te rooien. En dat terwijl de situatie eerder dit jaar heel zorgelijk leek. De verwachting was toen dat het uitermate lastig zou worden om voldoende plukkers te vinden. Dat heeft gelukkig anders uitgepakt."

De hoge kostenstructuur van fruittelers vormt volgens Baltus wel een punt van aandacht. "De kosten van telers zijn op bijna alle vlakken gestegen: gewasbescherming, kunstmest, et cetera. En straks gaat het minimumloon ook nog met tien procent omhoog. De prijzen zouden op zijn minst mee moeten stijgen met deze inflatie. Dat is heel zorgelijk."

Bron: NFO

Publicatiedatum: