Kristina D'Angelo van Balkan Fruit

"Dit pruimenjaar zullen we ons helaas als zeer turbulent herinneren"

De pruimenoogst op de Balkan nadert de tweede helft van het seizoen. Het seizoen verloopt dit jaar echter zeer traag, zowel wat de inkoop als de verkoop betreft, vertelt Kristina D'Angelo, directeur van het gespecialiseerde handelsagentschap Balkan Fruit. Dit ligt onder meer aan het voortdurende overaanbod, de buitengewoon vroege start van het seizoen en de alomtegenwoordige kostenstijgingen. 

Balkan Fruit uit Bretten is dit jaar opgericht en ziet zichzelf als een schakel tussen telers op de Balkan en de Duitse afzetmarkt. Kristina: "Mijn vader runde vroeger een eigen fruitteeltbedrijf in Servië en is hierdoor met de sector vertrouwd. Op basis van deze ervaringen is hij zich meer op de handel gaan richten. Nadat ik besloten heb om in zijn voetsporen te treden ontstond vervolgens het idee om een eigen handelsagentschap op te richten. Wij bieden in principe het hele gamma aan producten van de Balkan aan, van hardfruit en zachtfruit tot aan pruimen en abrikozen en zuurkool in de winter. Onze afzetmarkten zijn vooral de groothandelsmarkten in Zuid-Duitsland en convenienceverwerkers, aan wie wij grondstoffen leveren."

Overaanbod
Het pruimenseizoen van dit jaar ging buitengewoon vroeg van start, aldus Kristina. "In de eerste week van juli, circa twintig dagen vroeger dan anders, arriveerden al de eerste partijen van het ras Cacaks Schöne. Wij konden deze hoeveelheid natuurlijk niet volledig opslaan, waardoor er een gat ontstond tot aan de volgende oogstgolf." Het gebrek aan vraag verergerde de situatie. "Vanwege de vroege start van het seizoen waren er nog veel Duitse pruimen voorhanden, dat had een negatief effect op de vraag naar pruimen van de Balkan. Ook wat betreft de prijzen was er in de eerste fase van het seizoen sprake van een felle concurrentie. Cacaks Schöne werd voor 0,85 euro/kg verhandeld, terwijl er normaal gesproken circa 0,95 euro/kg voor gevraagd wordt. In zoverre zal het pruimenjaar helaas als zeer hobbelig en turbulent in herinnering blijven."

"Gezien het relatief lage prijsniveau zijn ook de hoge inkoopkosten dit jaar bijzonder noemenswaardig," vervolgt Kristina. "Het transport is extreem duur geworden, wat gevolgen heeft voor de vaste kosten. Dat betekent ook dat er voor de telers uiteindelijk heel weinig overblijft."

Aan het begin van de tweede helft van het seizoen is er nog geen teken van een opleving van de markt. Vanwege een gebrek aan vraag is de afzetsituatie volgens Kristina nog steeds slecht. "Ook bij de prijzen zien we helaas maar weinig verandering. Het huidige hoofdras Stanley wordt momenteel voor circa 0,80 euro/kg aangeboden. We proberen om onze goederen in eerste instantie op de versmarkt te verkopen, zowel in de retail als via de groothandel. Als er geen kopers voor de goederen gevonden worden gaan ze naar de industrie. Met de vinger aan de pols willen we recht doen aan het idee van duurzaamheid. Dat is bijzonder belangrijk voor ons."

Verder exportpotentieel ondanks personeelstekort
Ondanks het moeilijke seizoen 2022 ziet de gespecialiseerde importeur nog groeipotentieel voor de fruitteelt in de Balkanregio. "De tuinbouwsector op de Balkan kampt met een alarmerende personeelstekort, want het is helaas zeer moeilijk om de jongere generatie warm te maken voor de land- en tuinbouw. De levensstandaard op het platteland is in de Balkanlanden zeer laag in vergelijking met de stad, wat op zijn beurt gedeeltelijk verband houdt met het EU-lidmaatschap. Als deze uitdagingen tot op zekere hoogte kunnen worden overwonnen, ben ik vrij positief over de toekomst. Want ik zie niet alleen bij de pruimen, maar ook bij zachtfruit verder exportpotentieel."

Voor meer informatie:
Kristina D'Angelo 
Balkan Fruit Obst & Gemüsehandel 
Anne-Frank-Str. 4
D-75015 Bretten, Duitsland
+49 (0)176 64 399 366
info@balkanfruit.de 
www.balkanfruit.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven