Nieuw-Zeelandse telers willen areaal SunGold kiwi's niet uitbreiden in buitenland

De telers van Zespri hebben gestemd tegen een voorgestelde uitbreiding van de aanplant van Zespri kiwi's op het noordelijk halfrond.

Het voorstel om het aantal geplante hectaren Zespri SunGold kiwi's in overzeese landen (met uitzondering van Chili en China) uit te breiden met maximaal 10.000 extra hectaren werd ingediend ter ondersteuning van de strategie van de sector om Zespri kiwi's twaalf maanden per jaar aan de consumenten te verkopen.

In totaal 67,8% van de telers stemde voor het eerste voorstel om het aantal hectaren uit te breiden. 70,2% van de telers steunde een tweede resolutie om de aanplant van maximaal 1000 extra hectaren met nieuwe rassen mogelijk te maken. Volgens de Kiwifruit Export Regulations is 75% van de stemmen nodig om een resolutie te doen slagen.

"Het resultaat is teleurstellend, maar onze sector is gestructureerd om telers meer zeggenschap te geven door hen directe invloed te geven op de belangrijkste strategische beslissingen die buiten de kernactiviteiten van Zespri vallen. Hoewel er veel steun was voor de uitbreiding, was deze niet van het niveau dat nodig was om door te gaan," zegt Zespri CEO Dan Mathieson.

"Ik wil graag alle telers bedanken die aan het proces hebben deelgenomen en de velen die hebben gestemd. We zullen het resultaat in de komende weken verder bespreken met de telers."

"Tijdens de besprekingen over het voorstel hebben we veel feedback gekregen. Het ging onder meer over de noodzaak om de bezorgdheid over de kwaliteit van het Nieuw-Zeelandse fruit en de kosten van de vergunningen weg te nemen. Een van de belangrijkste uitdagingen kwam van telers die geen aandelen bezitten en niet geloofden dat een toename van de offshore-aanplant voldoende voordelen voor niet-aandeelhouders opleverde. Wij zullen op deze punten met de telers blijven samenwerken."

Mathieson sprak zijn waardering uit voor de offshore partners van Zespri, die een essentieel onderdeel van de sector blijven. "Zespri zal zich blijven richten op het maximaliseren van de productie en het bereiken van het beste resultaat voor de Nieuw-Zeelandse teelt. Geschat wordt dat de ZGS-telers dit jaar tussen 21 en 22 miljoen trays Zespri SunGold Kiwifruit zullen leveren en op basis van de bestaande aanplantingen zal dat tegen 2029 stijgen tot 45,5 miljoen trays."

"Voor nieuwe variëteiten is de aanplant beperkt tot de 1.000 hectare die in de producentenstemming van 2019 is goedgekeurd, terwijl verder zal worden gewerkt aan de aankoop van groene kiwi's van onze teeltpartners op het noordelijk halfrond."

Mathieson zegt dat de marktteams van Zespri zullen nagaan hoe het geoogste fruit het best kan worden gebruikt om de verkoop van Nieuw-Zeelands fruit te ondersteunen.

Voor meer informatie:
Yannis Naumann
Zespri
Tel: +6421491499
yannis.naumann@zespri.com 
www.zespri.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven