Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Oezbekistan overtreft Spanje en wordt de vierde kersenexporteur ter wereld

In 2022 is de Oezbeekse kersenoogst sterk gedaald als gevolg van langdurige regenval tijdens de bloeiperiode van de kersenboom-gaarden. Dit had ook een negatieve invloed op de export. Analisten in de sector zijn van mening dat Oezbekistan, ondanks de daling van de oogst en een scherpe daling van het uitvoervolume van kersen in 2021, nog steeds tot de top 5 van grootste exporteurs van deze fruitsoort ter wereld kan blijven behoren; het land zal Spanje qua exportvolume blijven overtreffen, aangezien dat land al een paar jaar op rij met natuurrampen te kampen heeft.

In 2022 is het volume van de uitvoer van Spaanse kersen volgens verschillende ramingen met 30-40% gedaald. Dit betekent dat Oezbekistan Spanje zal blijven voorgaan op de wereldranglijst van de uitvoer van deze populaire fruitsoort.

Vorig jaar exporteerde Oezbekistan 18.000 ton meer kersen dan Spanje, maar dit jaar zullen de exportvolumes van kersen uit beide landen meer vergelijkbaar zijn. Technisch gezien staat Oezbekistan op de 5e plaats in de wereld wat de uitvoer van kersen betreft, maar Hong Kong, dat een wederuitvoerder is, staat op de tweede plaats. Onder de netto-exporteurs is Oezbekistan dus de vierde grootste exporteur van kersen ter wereld.

Bron: east-fruit.com

Publicatiedatum: