Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Studie van de Europese Commissie:

GLB heeft positieve invloed op instandhouding bananenteelt EU

De Europese Commissie heeft een verslag gepubliceerd over de situatie van de EU-markt voor bananen en de bananentelers in de EU na het verstrijken van het stabilisatiemechanisme voor bananen. In het verslag wordt vastgesteld dat POSEI (regeling houdende specifieke maatregelen op land- en tuinbouwgebied ten behoeve van de ultraperifere gebieden van de Unie) en de programma's voor plattelandsontwikkeling (PPO's) de bananentelers in de ultraperifere gebieden van de EU zijn blijven ondersteunen. Dit heeft ook bijgedragen tot de instandhouding van de bananenteelt in de EU in een context van toenemende import en concurrentie van derde landen.

Het regelgevingskader voor de import van bananen in de EU is in de afgelopen 30 jaar herhaaldelijk gewijzigd. Onlangs was de bananenimport uit Latijns-Amerikaanse landen onderworpen aan een stabilisatiemechanisme voor de bananensector (BSM), dat tot 31 december 2019 van kracht was.

Het BSM werd in 2013 ingevoerd bij de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Colombia en Peru (in 2017 kwam daar Ecuador bij), en bij de associatieovereenkomst tussen de EU en Midden-Amerika, die Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama omvat. Het was bedoeld als begeleidende maatregel bij de geleidelijke toepassing van de tariefpreferenties.

In het verslag wordt gekeken naar de ontwikkeling van de EU-markt voor bananen van 2012 tot 2021. Uit het verslag blijkt dat het totale aanbod in de EU, bestaande uit import en binnenlandse teelt, in die periode met 37% is gestegen tot 5,8 mln ton in 2021, waarmee de EU de belangrijkste bananenmarkt ter wereld is geworden. In 2021 vertegenwoordigt de EU-teelt ongeveer 11% van het totale aanbod, terwijl de import voornamelijk afkomstig is uit Latijns-Amerikaanse landen (74%), gevolgd door ACS-landen (15%).

Bron: agriculture.ec.europa.eu

Publicatiedatum: