Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wit-Rusland heropent zijn markt

Spaanse kaki-oogst dreigt dit jaar op helft te blijven steken

De Spaanse kaki-oogst zal dit jaar opnieuw een knauw krijgen. Men verwacht 20% minder fruit te plukken dan in 2021/2022 en zodoende uit te komen op slechts 50% van het huidige productiepotentieel. Vorig seizoen werd er zo'n 240.000 ton geoogst, dit jaar wijzen de eerste voorspellingen op een volume van 180.000 à 200.000 ton. De oogst start begin september.

Volgens de voorzitter van de Spaanse Kakivereniging, Pascual Prats, zal het gebrek aan aanvoer vooral opvallen in het eerste deel van het seizoen. "De overvloedige regenval in de maanden maart en april en het gebrek aan zonne-uren waren nefast voor de bloei en vruchtzetting. In het eerste deel van het seizoen zal er niet veel fruit zijn, maar als alles volgens plan verloopt, komen er naar het einde toe wel meer hoeveelheden beschikbaar." 

In veel teeltgebieden van de Ribera del Xúquer, zoals onder meer Alzira, Rafel Guaraf, Carcaixent, Vilanova de Castelló of Alberic, zijn er veel problemen met witte vlieg en roetdauw. "Naast de impact van het weer, de belangrijkste oorzaak van de opbrengstdaling dit jaar, is er ook de toenemende aanwezigheid van plagen en ziekten in verschillende teeltgebieden, want telers kunnen wegens de lage winstmarges van voorgaande jaren niet veel meer investeren in gewasbeschermingsmiddelen", legt Pascual Prats uit. "Gelukkig lijkt het erop dat de wolluis dit jaar wat meer onder controle is. Dat komt waarschijnlijk omdat er minder fruit aan de bomen hangt. Toch is het nog afwachten hoe deze plaag tijdens het oogstseizoen evolueert", voegt hij eraan toe.

Gewasbeschermingsmiddelen, water, grondstoffen en oogst-, verwerkings- en verpakkingskosten zijn allemaal 30 tot 50% duurder geworden voor de telers en pakstations.

"De teelt is dit jaar veel duurder dan vorig jaar. Zo zijn de kosten van CO₂, een essentiële component voor het rijpen van de kaki’s en het verzachten van de scherpe smaak, twee keer zo hoog als vorig seizoen. Een kilo kaki op de markt brengen kost ons gemiddeld € 0,22 meer dan vorig seizoen. Kunnen we dit doorrekenen in de verkoopprijzen? Dat zal afhangen van de supermarktketens. Al we het fruit tegen dezelfde prijs verkopen als vorig jaar, zullen we geen winst maar verlies maken. Dat is nu wel al duidelijk", waarschuwt Pascual Prats.

"De kosten zijn zo hoog dat er weinig telers zullen zijn die ze kunnen dekken. Ze zullen weer moeten besparen op irrigatie en gewasbeschermingsmiddelen. Het lijkt de enige manier om te overleven de laatste jaren. We moeten niet vergeten dat in de afgelopen 5 jaar praktisch geen enkel perceel is aangeplant en dat in de afgelopen 3 jaar jaarlijks ongeveer 5% van het areaal is verlaten of gerooid wegens verlieslatend", vertelt hij.

Wit-Rusland heropent zijn markt 
Niet alles is evenwel slecht nieuws voor de kakisector: Wit-Rusland heropent zijn markt, de Peruaanse markt wordt misschien opengesteld en ook China lijkt steeds meer een mogelijke bestemming. 

"We wachten nu op een bezoek van de kwaliteits- en plantgezondheidsinspecteurs van Peru om nog dit seizoen groen licht te krijgen voor export naar het Zuid-Amerikaanse land. Ondertussen hebben de Spaanse Kakivereniging en andere telersverenigingen via het Spaanse ministerie van Landbouw enkele datums voorgesteld voor een bezoek van Chinese inspecteurs. Dat zou eind oktober kunnen plaatsvinden en zo hopen we ook in dit protocol vooruitgang te boeken. We vertrouwen erop dat er volgend jaar een markt opengaat die goede volumes kan opnemen tegen interessante prijzen, al zal China zeer veeleisend zijn op het gebied van kwaliteit. Het is een project dat de sector vier jaar geleden presenteerde en waarvan we hopen dat het snel zijn vruchten zal afwerpen", aldus de voorzitter van de Spaanse Kakivereniging.

Voor meer informatie: 
Asociación Española del Kaki
Tel: +34 902 920 515
info@aekaki.es 
aekaki.es

Publicatiedatum: