Turkse export van groenten en fruit in juli goed voor meer dan €156 mln

De export van groenten en fruit uit Turkije bedroeg in juli meer dan 155 miljoen dollar (ruim 156 mln euro), terwijl het aandeel van exporteurs in het Middellandse Zeegebied in de totale inkomsten 54,4 miljoen dollar bedroeg. Vorige maand leverde het land 179.400 ton aan buitenlandse markten, zei Ferhat Gürbüz, het hoofd van de Mediterrane Vereniging van Exporteurs van Verse Groenten en Fruit (AKİB).

Gürbüz merkte op dat de belangrijkste markten voor lokale telers het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), de Europese Unie en landen in het Midden-Oosten zijn. De export naar Rusland steeg met 53 procent tot 83,1 miljoen dollar, terwijl de export naar Duitsland 28,2 miljoen dollar bedroeg, aldus Gürbüz. Irak was de derde grootste importeur van Turkse verse groenten en fruit, met een aankoop van 4,3 miljoen dollar aan producten.

Hij merkte ook op dat de export naar Israël op jaarbasis met 148 procent omhoogschoot tot $2,6 miljoen en dat de zendingen naar Oostenrijk met 143% stegen tot $1,9 miljoen. Ook de uitvoer naar Saoedi-Arabië is met 100% gestegen tot 1,1 miljoen dollar.

De best verkochte exportproducten in juli waren perziken, kersen en abrikozen. De uitvoer van perziken steeg met 53% en bracht 41 miljoen dollar op, terwijl de uitvoer van champignons met bijna 2.900% steeg tot 1,6 miljoen dollar. Ook de uitvoer van peren en abrikozen steeg met 106% en 82% tot respectievelijk 1,2 miljoen dollar en 26 miljoen dollar.

Bron: hurriyetdailynews.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven