Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Limalexia drukt arbeidskosten

De mooie, grove vruchten van Limalexia (Limgroup) waren voor aardbeiteler Mark van Aert in Zundert de reden om grotendeels van Elsanta af te stappen. “Elsanta voldoet gewoon niet meer aan de wensen. Zeker tijdens een warme zomer worden de vruchten zo klein, dat de arbeidskosten om ze te plukken niet meer tegen de baten opwegen.” Dus nu teelt Van Aert op een kleine 10 ha Limalexia, in de vollegrond, op ruggen met wit folie. “Ik heb eerst een paar kistjes uitgeprobeerd, maar ik was er direct weg van! Het is nu voor het vierde jaar dat ik Limalexia serieus en op grote schaal teel.”

Een maat grover
Van de overstap naar Limalexia heeft hij geen enkele spijt. “Gemiddeld zijn de vruchten een maat groter dan die van Elsanta. Dat levert ongeveer 10 procent extra productie op. Ook de prijs van grove aardbeien is veel beter.” Als reden van de mooie grove vruchten noemt hij de spreiding van de bloei. “Bij Elsanta gaan de bloemen allemaal tegelijk open. Dat kost de plant veel energie. Bij Limalexia daarentegen, is de bloei over de bloemtak verspreid. Als ik daar de eerste vruchten van kan plukken, moeten de laatste bloemen nog opengaan.”

Over de smaak van Limalexia is Van Aert erg tevreden. “Hij is werkelijk super aromatisch. Waar Elsanta fris en een beetje zuur smaakt en Sonsation fris zoet, springt Limalexia er bovenuit met een zoete aromatische smaak. De smaak wordt door consumenten erg gewaardeerd.” Door die uitmuntende smaak heeft Van Aert zich sterk gemaakt bij zijn afnemer Veling Hoogstraten, om Limalexia te gaan verhandelen. “Dat gaat erg goed, het loopt uitstekend door.”

Niet alle afzetkanalen staan (al) open voor dit ras. “Ik kan iedere vollegrondteler Limalexia aanbevelen, maar het is wel belangrijk dat jouw coöperatie dit ras wil vermarkten. Het moet dus wel in samenspraak gaan met de afzetorganisatie. Als zij blijven vasthouden aan de conventionele rassen, wordt het wel moeilijk.”

Wachtbedplanten
Van Aert ziet Limalexia als alternatief voor met name de vollegrondteelt. “Het zijn vooral de wachtbedplanten die het verschil maken. Ik heb Limalexia op trayplanten ook in de kas en op stellingen geprobeerd, maar dan is het onderscheidend vermogen te gering. Dan is de maat van Elsanta ook acceptabel. Ook al geeft Limalexia meer kilo’s, als de markt een voorkeur heeft voor Elsanta, is dat toch lastig.”

Een aandachtspunt van Limalexia is de gevoeligheid voor Botrytis. “Limalexia houdt van een warme zomer. Met het veranderende klimaat, is dit dus ook voor de toekomst een uitstekend ras. Maar als de zomer toch eens een keertje tegenvalt, zit Botrytis wel kort bij.” Van Aert probeert dit op te lossen door richting de pluk gerichter voeding te geven. “Bij mijn bedden ligt T-tape. Daardoor wordt het gewas niet onnodig nat. Dat scheelt al veel. Richting de pluk geef ik veel kalium. Dat maakt de plant sterker en weerbaarder tegen Botrytis.”

Auteur: Andrea Disco, Fruitteelt Online

Voor meer informatie:
Sjoerd Gipmans
Limgroup
+31612619502
https://www.limgroup.eu/het-limgroup-sales-team 

Publicatiedatum: