Uitbouwen en versterken van de strijd tegen ondermijning

Ondernemers met slechte bedoelingen niet welkom op Dutch Fresh Port

Dankzij een financiële bijdrage van het Regionaal Innovatief Offensief wordt de aanpak van ondermijning in Barendrecht, bijvoorbeeld drugscriminaliteit, witwassen en mensenhandel, uitgebouwd en versterkt. Met het geld gaan projectleiders Harmen en Denise aan de slag om, samen met ondernemers op onder andere Dutch Fresh Port, de strijd voort te zetten. Hoe? "Om die vraag te beantwoorden, willen we nog voor het einde van het jaar een ondernemerssessie houden."

Denise (beleidsadviseur ondermijning van de gemeente Barendrecht) en Harmen (Operationeel Specialist bij de politie) zijn de trekkers van het project Mistral van de gemeente Barendrecht. Dat heeft twee doelen, namelijk het aanpakken van ondermijning en de verbetering van (lokale) weerbaarheid. Binnen het project zetten de gemeente en basisteam Oude Maas (Nationale Politie, eenheid Rotterdam) zich, samen met diverse veiligheidspartners, actief in op de bedrijventerreinen, waaronder Dutch Fresh Port. Naast de directe aanpak van ondernemers met slechte bedoelingen, werkt Mistral aan de bewustwording van betrouwbare ondernemers en inwoners. Ook zorgt Mistral voor signalering en anonieme meldpunten.

Goed voor 'echte' ondernemers
Die brede aandacht voor het tegengaan van zaken als drugscriminaliteit, witwassen en mensenhandel is goed voor de 'echte' ondernemers op Dutch Fresh Port. Want ondermijning op een bedrijventerrein heeft een negatief effect op een gezonde economische ontwikkeling van betrouwbare bedrijven. "Als bijvoorbeeld bekend zou worden dat op Dutch Fresh Port vaak drugs tussen de bananen wordt aangetroffen of dat er toch nooit wordt gecontroleerd op hennep of wapens, dan weten de kwaadwillende ondernemers je snel te vinden. En dus is het doel: onbetrouwbare ondernemers uit de criminele hoek ontmoedigen om zich te vestigen op Dutch Fresh Port."

De gemeente kan hierbij helpen door bijvoorbeeld geen vergunning te verlenen of bij een overtreding bestuurlijke maatregelen te treffen. Ondernemers leveren hun bijdrage door hun ogen goed open te houden, verdachte situaties te melden en in gesprek te blijven met de overheid.

Vol blijven houden
De rol van de ondernemers krijgt dankzij de financiële steun de aandacht die hij verdient. "Die gaat ons helpen om deze aanpak van ondermijning vol te blijven houden", legt Denise uit. "Het project Mistral in haar huidige vorm zal worden afgerond, maar het zou doodzonde zijn als daarmee alles wat we hebben opgebouwd weer verdwijnt. De bedrijven moeten met ons aan de slag om deze aanpak voort te zetten en verder te versterken. Dat is nodig om de criminaliteit uit de ‘bovenwereld’ te houden."

Bron: Dutch Fresh Port


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven