Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Linda Mense, Judith Emmerling en María Paula Goméz S. van de Import Promotion Desk:

"De Europese markt is nog steeds zeer interessant voor Aziatische en Latijns-Amerikaanse telers"

Import Promotion Desk (IPD) heeft dit jaar samen met de 'Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit' (GIZ) op de Biofach-beurs in Nürnberg bio-producten uit vijftien ontwikkeling- en opkomende landen gepresenteerd, met de focus op landen zoals Sri Lanka, Indonesië en Oekraïne. Wij spraken ter plaatse met Linda Mense (Regional Expert IPD HUB Sri Lanka), Judith Emmerling (IPD Head of Sourcing & Markets) en María Paula Goméz S. (IPD Expert Sourcing & Markets) over de bijzonderheden van, maar ook de uitdagingen voor de respectievelijke biologische producten.


Linda Mense, Judith Emmerling en María Paula Goméz S (van links naar rechts)

Sri Lanka 100 procent biologisch
Terwijl er nog steeds veel vraag is naar verwerkte producten zoals bijvoorbeeld kokosvlokken, -oliën en -chips, is de situatie voor verse producten moeilijk, onder andere vanwege de extreem hoge luchtvrachttarieven, weet Linda. "In alle Aziatische landen bevindt de logistiek zich in een problematische situatie vanwege de hoge prijzen. Wij zijn echter vol vertrouwen. De vooruitzichten voor mango's uit Sri Lanka zien er zeer goed uit. Samen met het Sri Lankaanse bedrijf Ellawalla Horticulture, dat wij op de beurs presenteren, werken we bijvoorbeeld verder aan het openstellen van de Europese markt voor innovatieve mangorassen." Verder is er in Europa ook veel belangstelling voor verwerkte jackfruits, ananas en soortgelijke goederen.

"In Sri Lanka heeft men veel moeite gedaan om een campagne op te zetten om een land met 100 procent biologische land- en tuinbouw te worden. Sri Lanka heeft dan ook een brede biologische structuur en veel bio-gecertificeerde exporteurs."
Op de Biofach vond bovendien de officiële toekenning van het beschermde oorsprongscertificaat Ceylon Cinnamon van de EU plaats op de stand van het land Sri Lanka. Deze stand werd samen met de lokale partner EDB (Sri Lanka Export Development Board), de GIZ Sri Lanka en de IPD georganiseerd.

Grote belangstelling voor de Europese markt vanuit Latijns-Amerika
Als deskundige op het gebied van Latijns-Amerika weet María Paula ook hoe de exporteurs uit landen zoals Ecuador tegen de Europese markt aankijken. "De Latijns-Amerikaanse bedrijven proberen meestal, vanwege de geografische nabijheid en de bekendheid van de Latijns-Amerikaanse goederen, om hun goederen in de VS te verkopen. Europa en Japan zijn markten waar het moeilijk is om toegang te vinden." Maar er is een groeiende belangstelling vanuit de bedrijven om bepaalde certificaten te behalen om de Europese markt te kunnen betreden. "Met name in de biologische sector loont dit uiteindelijk voor de bedrijven, ook als het met bepaalde uitdagingen gepaard gaat", aldus María Paula.

"De Europese markt is nog steeds zeer interessant voor Aziatische en Latijns-Amerikaanse telers. Duitsland is immers wereldwijd één van de grootste afnemers van biologische producten", zegt María Paula. "De gestegen vraag naar bio-producten in Duitsland zelf is onder andere te herkennen aan de vele nieuwe biologische winkels en biologische supermarkten die jaarlijks geopend worden." Maar ook veel retailers bieden nu voordeligere biologische producten aan. 

70 van de 400 bedrijven zijn bio-gecertificeerd
María Paula wijst erop dat IPD uit een pool van bijna 400 bedrijven kan putten die zowel conventionele alsook biologische goederen telen, waarvan zeventig bedrijven compleet biologisch telen. Linda benadrukt dat er grote verschillen zijn tussen de herkomstlanden: zo zijn de meeste Sri Lankaanse bedrijven in het IPD-programma bio-gecertificeerd, terwijl het aandeel van de door IPD gesteunde verse producten uit Peru ook zeer groot is en in Ethiopië wederom slechts weinig bedrijven bio-gecertificeerd zijn.

Wanneer er keuze is uit meerdere bedrijven die voldoen aan de criteria voor een samenwerking met IPD, kiest IPD vaak voor een samenwerking met biologische bedrijven, omdat deze aan belangrijke criteria voldoen die op de Europese markt vereist zijn, aldus Judith Emmerling. "Maar natuurlijk werken we ook samen met bedrijven die conventioneel telen. Ik heb echter de indruk dat in veel landen het bewustzijn toeneemt voor het potentieel van bio-producten." Zoals bijvoorbeeld in Egypte, waar Judith zelf enkele jaren werkzaam was. 

IPD-programma en matchmaking-processen
"Zorgvuldig geselecteerde bedrijven worden in het IPD-programma opgenomen. Bedrijven die geschikt zijn voor de export, maar nog niet aan alle eisen voldoen, worden intensief voorbereid door de IPD. Hiervoor bieden we e-learnings aan en wordt er advies gegeven door IPD-deskundigen over de import en export evenals de Europese markt. Dit moet de bedrijven ondersteunen op het gebied van exportrelevante onderwerpen, waardoor zij uiteindelijk klaar zijn om door ons gematcht te worden", zegt Judith.

"Om tot het IPD-programma te worden toegelaten worden de bedrijven aan de hand van strenge criteria gecontroleerd. Daarbij wordt er gekeken naar productkwaliteit, exporteerbaarheid, exportcapaciteit en de naleving van internationale normen en certificeringen. Transparante leveringsketens zonder tussenhandelaren zijn daarbij bijzonder belangrijk, om zo te voldoen aan de due diligence-vereisten van de toeleveringsketenwet", zegt María Paula. "Zodra zij aan het programma deelnemen ondersteunen wij hen gewoonlijk gedurende drie jaar om vaste voet te krijgen op de Europese markt en contacten met importeurs aan te knopen. Wij houden nauwlettend in de gaten welke onderdelen van het bedrijf zich goed ontwikkeld hebben en welke eventueel nog verbeterd zouden kunnen worden. We begeleiden de telers bij de zogenaamde laatste kilometers. Daarna is het de bedrijven over het algemeen gelukt om de sprong naar Europa te maken. Ze hebben dan duurzame zakenrelaties opgebouwd en verkopen hun producten op de Europese markt."

Voor meer informatie:
Judith Emmerling
María Paula Goméz S.
Linda Mense
Import Promotion Desk
c/o sequa gGmbH
Alexanderstr. 10
D-53111 Bonn, Duitsland
Tel: +49 (0) 228 909 0081 0
info@importpromotiondesk.de 
www.importpromotiondesk.de