Prijzen voor vroege pruimen in Moldavië ingestort door overvloedige oogst en concurrentie op regionale markt

De groothandelsprijzen voor pruimen in Moldavië zijn vorige week gedaald van gemiddeld 7 tot 10 MDL/kg (€0,36-0,51 /kg). Dit is het laagste prijsniveau eind juli in de afgelopen 3 jaar (in 2021 lag de prijs in deze periode 42% hoger). De prognose voor de korte termijn is negatief: hoogstwaarschijnlijk zal de gemiddelde groothandelsprijs voor Moldavische pruimen in augustus langzaam dalen of, in het beste geval, zich halverwege de maand stabiliseren op een niveau dat 1-2 MDL/kg lager ligt.

Deelnemers aan de fruitmarkt van het land denken dat de situatie zich zal ontwikkelen "zoals in het droge 2020". Toen stortten de prijzen voor zomerrassen ook in, maar een week later dan dit jaar. De groothandelsprijzen bleven de hele maand augustus op een constant laag niveau en begonnen pas begin september te stijgen.

Het verschil is dat, anders dan in 2020, de oogst van vroege pruimen in 2022 groot is en dat het aanbod van telers zeer groot is. Er is ook vraag naar pruimen bij handelaren en verwerkers, maar de prijzen die zij bieden, zijn vrij laag.

Volgens exporteurs zijn de huidige groothandelsprijzen voor pruimen op de Russische markt betrekkelijk laag - €0,57-0,59 /kg. Ondanks de iets lagere transportkosten van eind juli, laat zo'n prijsplafond de Moldavische telers en handelaren te weinig ruimte om winstgevend te werken. En op de Europese markt moeten de Moldavische exporteurs onder dit niveau van groothandelsprijzen (€0,40-0,42 /kg) duiken voor pruimen uit Oekraïne en Polen. Zelfs in Roemenië moeten Moldavische pruimen concurreren met lokale producten, vaak dezelfde rassen, en met pruimen uit Servië. Vertegenwoordigers van Moldavische telersorganisaties denken dat dit zal duren tot september, wanneer de massale export van pruimen uit Moldavië naar Roemenië normaliter van start gaat.

Op de binnenlandse AGF-markt van Moldavië liggen de retailprijzen voor pruimen nog steeds binnen een vrij grote marge - 12-18 MDL/kg (€0,61-0,93/kg). Waarschijnlijk zal dit tot het einde van de maand amper veranderen, gezien de grote verscheidenheid aan aangeboden goederen wat rassen en kwaliteit (kaliber) betreft.

De Moldavische verwerkers aanvaarden zomerpruimen zonder kwantitatieve beperkingen, blijkbaar in de veronderstelling dat de oogst van herfstpruimen, vooral van late rassen, veel kleiner zal zijn dan vorig jaar en het gemiddelde van vijf jaar - 110.000 ton. Het huidige niveau van de aankoopprijzen voor industriële pruimen van de oogst 2022 (ongeveer 2,2 MDL/kg) in de teeltbedrijven ligt echter nog steeds veel lager dan het maximumniveau in de laatste vijf jaar (4,4 MDL/kg).

Bron: EastFruit 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven