Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook kleine en middelgrote teeltbedrijven in Chili zijn gebaat met nieuwe druivenrassen

De Chileense druivensector wordt hard getroffen. Telers hebben het al jaren, zo niet tientallen jaren, lastig door onder meer droogte, een beperkte beschikbaarheid van arbeidskrachten, de opkomst van exportlanden als Peru en India, verandering in de consumptie, het verschijnen van nieuwe fruitsoorten op de wereldmarkt en hogere eisen voor het behalen van certificeringen. Dit zijn enkele van de "gebruikelijke" problemen die de laatste tijd nog intenser zijn geworden en waar zich recent ook andere problemen aan hebben toegevoegd, zoals logistieke uitdagingen en stijgende productiekosten. 

Een deel van de oplossing zijn nieuwe rassen en daarom worden er meerdere getest, zowel van binnenlandse als buitenlandse veredeling. Veredelingsprogramma's zijn van fundamenteel belang voor de adoptie van nieuwe rassen door de druivensector. Om te weten welke invloed deze rassenverandering op de kleine en middelgrote teeltbedrijven heeft, spraken we met vier personen uit de sector. 

Kurt Neuling, manager van het Regionaal Strategisch Programma voor Duurzame Fruitteelt in Valparaíso (Perfruts) is van mening dat het noodzakelijk is om de nieuwe rassen bij de telers te testen voordat ze worden opgeschaald. Zo kunnen ook telers worden ondersteund die niet over de middelen beschikken. "De steun van leveranciers en de academische wereld is ongetwijfeld een belangrijk aspect in onze focus op een duurzame teelt."

Volgens Rodrigo Cruzat, manager van Biofrutales, is samenwerking om technische problemen aan te pakken en zelfs een markt op te bouwen belangrijker dan ooit. "De MiFruta groep, gevestigd in de gemeente San Esteban, in de provincie Los Andes, geeft ons een belangrijke les. Het is een voorbeeld van hoe een groep van verschillende kleinschalige telers samen gemeenschappelijke uitdagingen aanpakt in zowel de teelt als de afzet. Wie nieuwe rassen op de markt brengt, moet zich blijven inspannen om informatie aan telers te leveren die hun beslissingsrisico's minimaliseert." 

Paola Barba Burgos, burgerlijk ingenieur biotechnologie en onderzoekster bij INIA La Platina, vertelt dat het veredelingsprogramma van INIA de beste druivenstokken selecteert voor de bodem- en klimaatomstandigheden van Chili. "Het vereist jarenlange evaluaties onder veranderende omstandigheden. Zo kunnen we bijvoorbeeld weten hoe ze zich in jaren gedragen met ongunstige of onverwachte weersomstandigheden."

Cristian Lepe, manager van MiFruta, verzekert dat de rassenverandering in het druivensegment er sowieso komt. "Ook kleinschalige telers hebben toegang tot de best beschikbare technologieën, maar verandering kan niet van de ene op de andere dag gebeuren, want dat vereist veel investeringen en je moet minimaal drie jaar wachten tot de eerste oogst. De markt vraagt om nieuwe rassen en wie als teler niet meewil, begrijpt gewoon de eisen van de markt niet." 

Voor meer informatie:
INIA
www.inia.cl

Publicatiedatum: