ook Chiquita

17 Ecuadoraanse bananenbedrijven gesanctioneerd

Begin vorige maand kondigde het Ecuadoraanse ministerie van Landbouw aan dat het een audit zou starten bij 245 bananenexporterende bedrijven, evenals bij de 15 exporterende verenigingen van het land, om na te gaan of ze de minimumprijs betalen voor een karton bananen, vastgesteld op $ 6,25.

Volgens Diario Expreso zou aan 17 bedrijven een sanctie kunnen worden opgelegd en zijn voor 6 bedrijven al een hoorzittingsdatum vastgesteld: Ecuagreenprodex, Sentilver, Frutical, Banacalm, Green Life en Chiquita.

Het ministerie van Landbouw verdenkt hen van niet-naleving van de betaling van de officiële prijs, het niet gebruiken van het officiële betalingssysteem en zelfs voor het maken van een "vals exportplan".

Diario Expreso probeerde via telefoontjes en e-mails de versie van deze bedrijven te krijgen, maar kreeg slechts van twee een reactie: Exporsweet en Agroproban, die beide Tito Quintero Rodríguez als advocaat hebben.

Quintero was verrast omdat de bedrijven die hij vertegenwoordigt, niet op de hoogte zijn gesteld. Wat er wel is, is een auditrapport. "Voorlopig is er geen sprake van verantwoordelijkheden jegens een exporteur als zodanig, omdat er geen draagvlak is in het administratieve dossier dat uitmondt in verantwoordelijkheid jegens de sector", verklaarde hij.

De minister van Landbouw, Bernardo Manzano, legde aan Diario Expreso uit dat er tot nu toe 59 bedrijven zijn gecontroleerd en dat er om verschillende redenen sanctiedossiers worden geopend. Negen bedrijven maken geen gebruik van de interbancaire betaling zodat het bedrag dat per karton betaald wordt, niet kan worden achterhaald.

Daarnaast opent het ministerie een sanctiedossier voor het niet betalen van de minimale ondersteuningsprijs. Tegen nog eens 5 bedrijven wordt een dossier geopend voor valsheid in de exportplannen.

De minister zei dat de boete oploopt van 20 tot 50 keer het bedrag van de schade die de teler ondervindt. Daarnaast moet het gesanctioneerde bedrijf ook de teler betalen wat hij hem verschuldigd is.

Bron: expreso.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven