Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Collectief 'Sauvons les Fruits et Légumes de France'

"In Frankrijk dreigen duizenden ha te verdwijnen als gevolg van verordening 'duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen'

De Europese Commissie heeft onlangs een voorstel rondom een verordening betreffende het 'duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen' ingediend. De onthulde inhoud belooft een heuse ramp voor de Europese land- en tuinbouw tot gevolg te hebben. Het collectief 'Sauvons les fruits et légumes de France' roept de lidstaten daarom op zich krachtig te verzetten tegen dit "karikaturale" project, dat volgens hen een bedreiging vormt voor de voedselsoevereiniteit.

De ontwerpverordening, een rechtstreeks uitvloeisel van de 'Van Boer tot Bord-strategie', legt alle Europese landen een vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met 50% op. Hoewel de lidstaten gezien hun 'vooruitgang' ten aanzien van het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen sinds 2011 wel enige bewegingsvrijheid krijgen, blijft het een doel dat in werkelijkheid totaal niet haalbaar is.

In de toelichting bij deze ontwerpverordening wordt de kwestie van de opbrengstverliezen, die sinds 2020 door land- en tuinbouworganisaties aan de orde is gesteld, onder het mom van de geleidelijke toepassing van de wijzigingen, terzijde geschoven. De Europese Commissie heeft – hoe tegenstrijdig het ook mag klinken –het verlies aan groenten- en fruitopbrengst als gevolg van de invoering van 'Van Boer tot Bord-strategie' overigens zelf op 7% geraamd. 

Een drastische vermindering in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen die in Frankrijk al is getest
Een drastische vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Frankrijk was in 2008 al een van de doelstellingen van de Grenelle de l'Environnement en is vertaald naar het Ecophyto-plan in 2010. Het gevolg van de uitvoering van dit plan is dat op dit moment 60% van het fruit en 40% van de groenten die we consumeren, wordt geïmporteerd, terwijl in 2000 70% van wat we consumeren in eigen land werd geteeld. De oorzaak: het elke maand opnieuw schrappen van de middelen van de groenten- en fruittelers om hun teelten mee te kunnen beschermen. "Van het ene verbod naar het andere compenseert de toevlucht tot importproducten ons onvermogen om in Frankrijk zelf te telen wat we nodig hebben."

Het verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Natura 2000-gebieden is absurd
Artikel 18 van de ontwerpverordening verbiedt uitdrukkelijk het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Natura 2000-gebieden, op een paar zeer beperkte uitzonderingen na. Deze bepaling, die totaal niet strookt met de realiteit, vormt een rechtstreekse bedreiging voor duizenden hectaren boom- en tuinbouwgewassen. Uit de cartografische gegevens van statistiekbureau Agreste blijkt dat 5339 ha boomgaarden in Natura 2000-gebieden liggen, 4,5% van het Franse fruitteeltareaal bedraagt. Moeten deze boomgaarden morgen dus volledig met de grond gelijk worden gemaakt?

Geconfronteerd met deze dodelijke ontwerpverordening roept het collectief 'Sauvons les fruits et légumes de France' de minister van Landbouw en voedselsoevereiniteit en de leden van het Europees Parlement op tot een brede mobilisatie om de verordening te wijzigen. In de huidige vorm komt de inhoud erop neer dat elk Frans en Europees soevereiniteitsplan voor groenten en fruit volledig nutteloos en onbruikbaar wordt gemaakt.

Voor meer informatie: 
Collectif Sauvons les fruits et légumes de France 
sauvonslesfruitsetlegumes.fr

Publicatiedatum: