Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse fruittelers willen geen appelen uit Moldavië erbij

De leden van de Association Nationale Pommes Poires (ANPP), de Franse nationale vereniging voor BOB appelen en peren en de Fédération Nationale de la Pêche en France (FNPF), de Franse nationale vereniging van perziktelers, hebben zich onlangs uitgesproken over de voorgestelde verordening van de Europese Commissie die voorstelt om de kosten voor de invoer van rechtenvrije AGF-producten uit Moldavië in Europa te verhogen. Op het eerste gezicht lijkt de intentie prijzenswaardig (steun aan de Moldavische economie die getroffen is door de oorlog in Oekraïne), maar de ANPP en de FNPF waarschuwen voor een mogelijke destabilisering van de Europese markt en de appelmarkt in het bijzonder.

Het door de Europese Commissie ingediende voorstel voor een verordening voorziet in de verdubbeling van de hoeveelheden pruimen, druiven, appelen, tomaten, kersen, knoflook en druivensap die bij binnenkomst in de Unie zijn vrijgesteld van douanerechten. Volgens EU-commissaris voor de Handel, Valdis Dombrovskis, moet deze voor de genoemde producten verbeterde toegang tot de Europese markt Moldavië helpen "de door de oorlog getroffen handelsstromen te herschikken".

De ANPP en de FNPF waarschuwen echter zowel de Franse minister van landbouw en voedselsoevereiniteit als de Europese Commissie voor het risico van deze verlegging van de handelsstromen. De Europese appelmarkt in het bijzonder is nauwelijks stabiel en zou binnen de segmenten 'tafelappelen' en 'dessertappelen' echt gedestabiliseerd kunnen raken, zelfs met een minimaal aantal invoerstromen. Europese landen als Polen zijn immers al gestraft door de sluiting van de Russische markt en zullen hun producten waarschijnlijk naar het westen gaan verleggen. Verder kunnen Franse appelen niet nog meer concurrenten gebruiken. De appelen hebben namelijk nu al te lijden onder de concurrentie, de stijgende teeltkosten en de problemen met betrekking tot het veroveren van de exportmarkten.

De ANPP en de FNPF roepen op tot het toepassen van een nauwlettend toezicht op de markten en een strikte naleving van het voorlopige aspect van de maatregel. Meer in het algemeen versterkt deze maatregel de noodzaak om voor consumenten de herkomst van de AGF-producten vast te stellen, ongeacht de wijze waarop en de vorm waarin de appelen worden afgezet (catering, compote...). "De Franse teeltomstandigheden zijn dan ook gebaseerd op agro-ecologie, en de Franse normen (en beperkingen) die onze fruittelers trachten na te leven, zijn niet te vergelijken met die van Moldavië. De consumenten moeten hierover absoluut worden geïnformeerd."

Voor meer informatie: 
www.lapomme.org
www.vergers-ecoresponsables.fr
fnpfruits.fr

Publicatiedatum: