Ecuador kondigt sancties aan voor exportbedrijven die minimumprijs aan bananentelers niet betalen

Het ministerie van Landbouw van Ecuador heeft aangekondigd dat het een audit zal starten bij de 245 bedrijven en 15 verenigingen die bananen exporteren om te kijken of ze de minimale ondersteuningsprijs voor een karton bananen, vastgesteld op $ 6,25, betalen.

Bedrijven die de minimale prijs niet betalen, zullen worden gesanctioneerd in overeenstemming met de Wet ter Bevordering en Controle van de Teelt en Afzet van Exportbananen.

"Artikel 4 van de wet stelt de sancties voor niet-naleving en recidive vast. Het voorziet geldelijke sancties tot 25 à 50 keer het bedrag van de schade en opschorting van de export voor 15 dagen", laat het ministerie weten.

"In het geval van een tweede overtreding, wordt de opschorting van de export vastgesteld op 30 dagen. Wordt de overtreder een derde keer gevat, gaat een schorsing van 60 dagen in. Bij een vierde overtreding, is de schorsing definitief."

De audits zullen worden uitgevoerd door het Secretariaat voor Bananenexport. Een technisch team van het ministerie van Landbouw zal de informatie kruisen met de Centrale Bank van Ecuador en haar Interbancair Betaalsysteem.

De minister van Landbouw, Bernardo Manzano, verklaart dat niet-naleving niet langer zal worden getolereerd. "Het respecteren van de minimumprijs is essentieel om de zwakste schakel in de keten, de kleinschalige teler, te beschermen", zegt Manzano.

Bron: agricultura.gob.ec


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven