Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tjerk Nagel, Konaxx Onions:

"Redelijke vraag, groot aanbod en zenuwachtige telers op uienmarkt"

Tholen - "De vraag is redelijk, het aanbod is groot en de telers zijn ietwat zenuwachtig." Zo vat Tjerk Nagel van Konaxx Onions uit het Friese Sint Jacobiparochie de situatie op de uienmarkt samen. "We moeten de vraag niet overdrijven, maar er gaan wat uien weg binnen Europa, naar Afrika en zelfs weer naar Oekraïne. Al die beetjes zorgen voor een redelijke vraag."

"Maar het aanbod is groot, er blijven zeker uien over dit seizoen", vervolgt Tjerk. "Dat zorgt er nu ook voor dat de telersprijzen zakkende zijn. De beursprijzen zijn gezakt. Het mooiste spul kopen we nu rond de 15 cent bij de boer. Ik vrees dat veel telers de informatie op de uienfora net iets te serieus hebben genomen. Dat is jammer, want door die informatievoorziening wordt er mijns inziens te vaak een wig gedreven tussen handel en telers. Ik zeg weleens gekscherend dat je nog de meeste verwarring kunt zaaien door de waarheid te vertellen."

"We zijn er als sector om het hoogste rendement uit de uienoogst te halen, maar ik heb niet altijd het idee dat alle partijen zich hier voor de 100% voor inzetten. Wij gunnen als handel de telers een goede prijs, maar continuïteit is ook belangrijk en we moeten wel concurrerend blijven. Ik vrees weleens dat we door deze grillige manier van werken in onze handel onszelf tekort doen."

"Gelukkig heeft Polen dit seizoen nog de nodige volumes afgenomen van de onderkant van de markt, anders was het helemaal kommer en kwel geweest", aldus de uienverwerker. Toch wil hij het geen rampjaar noemen. "Als je na de Tweede Wereldoorlog de periodes in vijf jaar verdeelt, zit er eigenlijk altijd een topjaar bij, twee jaar dat je bij de les moest zijn om geld te verdienen, een slecht jaar en een verrassing. Dit jaar moest je bij de les zijn."

Voor meer informatie:
Tjerk Nagel
Konaxx Onions
Kadal 32
9079 KW Sint Jacobiparochie
+31 (0)518 49 12 55
info@konaxx.nl     
www.konaxx.nl