Knoflookareaal -20% in Spaanse Córdoba

Telersvereniging Asaja Córdoba meldt dat de gemechaniseerde oogst van knoflook van start is gegaan in de Spaanse provincie Córdoba. Aangezien het areaal met 20% is afgenomen, zullen de volumes dit seizoen aanzienlijk lager liggen.

"Maar de kwaliteit zal goed zijn, omdat het gelukkig niet regent tijdens de oogst. Wanneer het regent, worden de vellen zwart en moeten we de knoflook verkopen tegen een veel lagere prijs", zegt Miguel del Pino, nationaal voorzitter Knoflook bij Asaja.

In voorgaande jaren werd het areaal gehandhaafd op 2.000 hectare. Dit jaar is er minder knoflook geplant, omdat de telers bang waren dat het niet genoeg zou regenen en er niet voldoende water zou zijn in de stuwmeren.

Gemengde Commissie voor Groenten en Fruit
Op 31 mei vond te Lissabon de plenaire vergadering van de Gemengde Commissie voor Groenten en Fruit plaats. Ook Miguel del Pino nam deel als nationale vertegenwoordiger van Asaja voor de knoflooksector en als een van de vertegenwoordigers van de Knoflookcontactgroep, die nog op 28 april in Frankrijk was bijeengekomen.

Binnen de knoflookgroep werd medegedeeld wat eind april in Frankrijk was besproken, dat wil zeggen informatie over de ontwikkeling van het huidige seizoen per land, een analyse van de huidige situatie op de wereldmarkt, een oogstprognose voor 2022, een vergelijkende analyse van de beschikbare gewasbeschermingsmiddelen voor de knoflookteelt, informatie over de voorbereiding van de Europese Studie van de Teeltkosten van Diepgevroren Knoflook en een analyse van de situatie van de herkomstetikettering.

De belangrijkste conclusies waren de bezorgdheid over de sterke stijging van de teeltkosten, als gevolg van de toename van de prijs van alle grondstoffen (brandstof, verpakkingen, meststoffen, enz.) en de druk van grote supermarktketens om de consumentenprijzen niet te verhogen.

De knoflooktelers maken zich ook zorgen over het gebrek aan toegestane werkzame stoffen ter bestrijding van plagen en ziekten. De knoflookgroep vraagt de respectieve overheden gezamenlijk op te komen voor de instandhouding van stoffen waarvoor geen alternatieven zijn. Het fungicide tebuconazool is door Italië, Frankrijk en Spanje aangemerkt als essentieel voor de behandeling van roest, dus het gebruik ervan zou ook na 2023 moeten worden gehandhaafd. Evenzo vraagt de groep toestemming voor nieuwe gewasbeschermingsmiddelen voor de knoflookteelt die al zijn goedgekeurd voor andere gewassen.

Voor meer informatie:
Asaja Córdoba
Tel: +34 957 48 06 00 (Spanje)
asaja@asajacordoba.es
www.asajacordoba.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven