Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 18:

'De aanvoer van Duitse asperges nam opnieuw toe'

Zowel bij de witte, paarse alsook groene asperges stond het Duitse aanbod duidelijk in het middelpunt. Importen uit Spanje, Italië, Griekenland, Nederland en België hadden niet meer dan een aanvullend karakter. De Duitse aanvoer nam volgens het BLE opnieuw toe en overtrof over het algemeen de afzetmogelijkheden. Bovendien moest men op verschillende plaatsen ook nog overschotten van de voorgaande week kwijt zien te raken.

Aan het begin van de week vertoonden de prijzen daarom vaak een neerwaartse tendens. Hoe dichter het weekend en daarmee ook Moederdag naderde, des te vaker konden de aanbieders hun prijzen weer verhogen, aangezien de vraag richting het weekend merkbaar verbeterde. Alleen in München werden sommige partijen nogmaals goedkoper als gevolg van te grote volumes.

Appelen
Europese partijen van de oude oogst vormden nog altijd de basis van het assortiment. De goede kwaliteit maakte het de import van overzee moeilijk om meer marktaandelen te veroveren. In deze categorie domineerde het Chileense aanbod, gevolgd door het Nieuw-Zeelandse aanbod.

Peren
De Zuid-Afrikaanse import domineerde de markt: Rosemarie en Williams Christ werden langzaam vervangen door Forelle en Packham's Triumph, zoals gebruikelijk is op dit punt in het seizoen. Abate Fetel speelde een grotere rol in het assortiment, Flamingo een kleinere rol. Uit Chili arriveerde voornamelijk Abate Fetel, geflankeerd door Williams Christ en Forelle.

Druiven
De Zuid-Afrikaanse aanvoer was weliswaar licht afgenomen, maar domineerde nog steeds de markt. Het aanbod aan Thompson Seedless uit Chili en India was toegenomen. Er kon zonder problemen aan de vraag worden voldaan. De afzetmogelijkheden waren niet bijzonder gunstig.

Aardbeien
Duitse aardbeien domineerden de markt, gevolgd door Nederlandse en Italiaanse. Uit Griekenland, België en Spanje kwamen slechts kleine leveringen. De vraag bleef soms achter bij het aanbod. Juist aan het begin van de week lukte het niet altijd om alles kwijt te raken, hoewel de kwaliteit van de aardbeien ronduit goed was.

Citroenen
De aanvoer vanuit Spanje en Turkije was weliswaar afgenomen, maar was nog steeds voldoende om de vraag te dekken. Er kwamen inmiddels verse leveringen uit Spanje, die op sommige plaatsen aanzienlijk duurder waren dan de citroenen uit bewaring.

Bananen
De markt sprak unaniem van een zeer rustige handel. De prijzen bleven ook vaak op het bestaande niveau. Alleen in München werden de tweede en derde merken iets duurder.

Bloemkool
Duitse en Franse bloemkolen vormden de basis van het assortiment. De aanvoer vanuit België en Nederland was kwalitatief zeer hoogwaardig, maar had slechts een aanvullend karakter. In Italië naderde het einde van het seizoen, dat was te merken aan een afnemende kwaliteit en een beperkte aanvoer. 

Sla
Bij ijsbergsla domineerde het Spaanse aanbod de markt, aangevuld met Duitse, Belgische en Italiaanse ijsbergsla. De kwaliteit van de Spaanse ijsbergsla was niet altijd overtuigend. Als gevolg van de toegenomen beschikbaarheid vertoonden de prijzen grotendeels een neerwaartse tendens. Bij kropsla domineerde het Belgische aanbod de markt, gevolgd door het Duitse aanbod.

Komkommers
Bij de komkommers was het Duitse en Nederlandse aanbod groter dan het Belgische aanbod. De aanvoer nam toe en overtrof op verschillende plaatsen de afzetmogelijkheden. Om de vorming van voorraden te vermijden moesten de prijzen dus verlaagd worden.

Tomaten
Er was een breed assortiment beschikbaar, waarbij trostomaten de toon aangaven. Deze kwamen voornamelijk uit België en Nederland. Turkse, Spaanse en Duitse tomaten vulden het aanbod aan. De prijzen vertoonden geen duidelijke tendens, er waren zowel prijsverhogingen alsook prijsverlagingen te zien.

Paprika's
Net als in de voorgaande weken domineerden Nederlandse paprika's het assortiment, gevolgd door Turkse, Belgische en Spaanse paprika's. In München werd de Spaanse aanvoer goedkoper vanwege een gedaalde inkoopprijs. Ook de Turkse paprika's werden goedkoper, omdat de aanvoer na het einde van de Ramadan weer was toegenomen.

Bron: BLE

Publicatiedatum: