Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek naar herkomstfraude

Spaanse knoflooksector stelt dumping Chinees product aan de kaak

De Spaanse knoflooksector vraagt Brussel om een einde te maken aan de dumping van Chinees product en om controle uit te oefenen op de bevroren knoflook die China "buiten het quotum om en tegen lage invoertarieven" exporteert zonder dat de knoflook daadwerkelijk is ingevroren, aangezien het in containers bij -4°C vervoerd wordt en als vers product verkocht wordt.

"De Chinese knoflook wordt onder onze kostprijs verkocht. We proberen Brussel aan te tonen dat deze praktijk dumping is, omdat het ons ongeveer 4 euro kost om de knoflook te bevriezen en China het kan exporteren voor één euro. We vragen dus dat de Europese Unie die knoflook weert", zegt Miguel del Pino, voorzitter van de Knoflookafdeling van telersvereniging Asaja Córdoba en vicevoorzitter van de Nationale Knoflookraad.

Dit is een van de onderwerpen die zijn besproken in Toulouse tijdens een voorbereidende vergadering op de volgende Gemengde Commissie voor Groenten en Fruit die op 31 mei in Lissabon zal worden gehouden. Aan de vergadering namen ook de ministeries van Landbouw van Spanje, Italië en Frankrijk deel en de conclusies van de bijeenkomst zullen aan de Europese Commissie worden overgedragen.

Een ander thema dat werd aangesneden was de bezorgdheid van de drie landen over het verbod op essentiële gewasbeschermings-middelen voor de knoflookteelt, aangezien veel middelen verboden zijn en de telers geen alternatieven hebben voor onkruidbehandeling. "Dat kan leiden tot de ondergang van de teelt", zegt Miguel del Pino.

Tijdens de vergadering kwam men overeen om Brussel te informeren over de producten die de telers nodig hebben. Sommige ervan zijn trouwens in Frankrijk toegestaan, maar niet in Spanje.

De sector heeft ook haar bezorgdheid geuit over de praktijk van sommige verkopers of supermarkten die de etikettering van knoflook wijzigen, door te stellen dat ze bijvoorbeeld uit Italië of Spanje komen, terwijl het Chinees product is. De sector werkt samen met verschillende laboratoria in Spanje en Frankrijk om de herkomst van de knoflook te kunnen achterhalen en "te proberen deze fraude aan het licht te brengen".

Volgens Del Pino is de prijs van knoflook momenteel correct. Er zijn praktisch geen voorraden meer in de drie landen. "Er is vraag en de markt is redelijk goed, maar het is nu afwachten met welke prijzen China zal komen en onder welke omstandigheden." China heeft 83% van de knoflookteelt in de wereld in handen.

Voor meer informatie:
Asaja Córdoba
Tel: +34 957 48 06 00 (Spanje)
asaja@asajacordoba.es
www.asajacordoba.es

Publicatiedatum: