Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijk

"Het uienaanbod is te overzien, evenwichtige wortelenmarkt"

De afzet van Oostenrijkse consumptieaardappelen lijkt dit jaar tot een onspectaculair einde te komen. De voorraden die nog in bewaring liggen, zijn al niet meer zo heel erg groot. De meeste bewaaraardappelen bij de telers zijn inmiddels al geruimd of gereserveerd. Maar de voorraden die nog voorhanden zijn bij de handelaren zouden, zoals het er nu naar uitziet, voldoende moeten zijn tot aan de nieuwe oogst. In de afgelopen weken heeft de afzet in de buitenshuisconsumptie zich volgens de LKÖ ronduit tevredenstellend ontwikkeld. Zo lijkt ook het stadstoerisme inmiddels over het dieptepunt heen te zijn.

In de afgelopen week kwam er geen verandering in de prijzen. In Niederösterreich werden consumptieaardappelen aan het begin van de week meestal nog steeds voor tussen de 18 tot 24 euro per 100 kg overgenomen. Voor draadwormvrije premiumaardappelen met AMA-keurmerk kon men 26 euro per 100 kg krijgen. Uit Oberösterreich werden nog steeds prijzen tot maximaal 25 euro per 100 kg genoemd.

Het uienaanbod is te overzien
Op de Oostenrijkse uienmarkt lijkt het verkoopseizoen langzaam ten einde te gaan. Het aanbod aan vrij beschikbare uien is inmiddels al tamelijk te overzien. Voor de retail hebben de handelaren voldoende uien gereserveerd tot aan de komst van de nieuwe oogst. Met de afzet is men ronduit tevreden. In de retail ligt het verkoopvolume op een gebruikelijk niveau voor dit seizoen. Impulsen komen vanuit de stadshoreca en de hotellerie. Ook in de export lijkt de vraag naar uien, vooral grote maten, weer toe te nemen. De prijzen zijn afgelopen week echter niet gewijzigd. Aan het begin van de week bedroegen de prijzen voor uien, schoongemaakt en gesorteerd in katjes, afhankelijk van de kwaliteit en grootte meestal 18 tot 22 euro per 100 kg. Voor een zwakkere kwaliteit wordt echter nog steeds duidelijk minder betaald.

Evenwichtige wortelmarkt
De wortelmarkt in Niederösterreich toont zich nog steeds van zijn evenwichtige kant. Het beschikbare aanbod is inmiddels al aardig te overzien. Men is ronduit tevreden over de afzet. Het koele weer zorgt voor een continue vraag in de Oostenrijkse retail. Verder kan er ook doorlopend tegen ongewijzigde voorwaarden geëxporteerd worden. De telersprijzen bleven hetzelfde als in de voorgaande week. Aan het begin van de week werd er voor wortelen in zakken van 5 kg, afhankelijk van de kwaliteit, meestal nog steeds 45 tot 50 euro per 100 kg betaald.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: