Europese druivenmarkt vol - Chili wacht af tot aanvoer uit Zuid-Afrika en India afneemt

De druivenmarkt in Europa is nog altijd vol. De afzet verloopt wat trager omdat er momenteel druiven uit zowel Zuid-Afrika en Chili als India op de markt zijn. Volgens Maarten van Fraassen, verantwoordelijk voor de verkoop bij Direct Source International, komen er sinds een aantal weken Chileense druiven binnen, maar kunnen retailers nog niet geheel overschakelen op Chileense druiven, omdat er nog fruit uit Zuid-Afrika en India in de schappen staat. 

"Hoewel het een goed seizoen voor Chileense druiven belooft te worden, waarvan de eerste zendingen in week 12 aankwamen, zijn er nog steeds rode druiven uit Zuid-Afrika op de markt. Ook India exporteerde dit seizoen grotere aantallen druiven. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan dat India dit seizoen zo'n 20% minder fruit beschikbaar zou hebben, maar desondanks verlaadde het land meer druiven dan vorig jaar. De concurrentie van andere herkomstgebieden is te groot. Momenteel is teveel fruit op de markt, zowel in de groothandel als in de retail. In de retail is de situatie op zich prima, omdat de sector vrijwel geheel is overgestapt op de aanvoer uit India, hoewel sommige retailers nog rode Zuid-Afrikaanse druiven aanbieden. Dit is de reden waarom we in dit stadium nog niet kunnen overschakelen op de levering van Chileens fruit aan de retail."

"We verzenden druiven naar heel Europa. We verwachten dat de voorraden over een week of twee af zullen nemen en dat de marktomstandigheden veranderen. Daarna zal de omschakeling naar Chileense druiven plaatsvinden. Momenteel liggen de prijzen voor Chileense druiven tussen de €1,20-€1,30 per punnet. Lossen druiven worden verkocht voor €19-€21 (per karton van 8,2 kilo), afhankelijk van de kwaliteit. De retailverkoop rondom Pasen was helemaal niet sterk en het ontbreekt aan dynamiek op de markt," merkt Van Fraassen op. 

Hij zegt dat hij hoopt dat het aangename lenteweer in grote delen van Europa aanhoudt. Dit zal mensen mogelijk aansporen om vaker de deur uit te gaan en fruit te kopen. Het in Nederland gevestigde Direct Source International importeert druiven, citrus en exotisch fruit uit landen op het zuidelijk halfrond, waaronder Chili, Peru en Zuid-Afrika. Het bedrijf importeert daarnaast ook pruimen uit Italië en Spanje.

"Dankzij onze betrouwbare partners in Chili kunnen we druiven uit alle drie de teeltgebieden importeren. De regio Copiapó/Ovalle is het vroegste teeltgebied, gevolgd door Los Andes'San Felipe en San Fernando/Rancagua. Tot dusver was er in Chili sprake van stabiele en droge weersomstandigheden en dat is gunstig voor dit product. Het fruit ziet er goed uit, heeft een uitmuntende smaak en is lang houdbaar. Naast de meer traditionele rassen, zoals Thompson, Crimson en Red Globe, worden er ook nieuwe, veelbelovende rassen geteeld, zoals Timco, Jack Salute en Sweet Globe," zegt Van Fraassen tot slot. 

Voor meer informatie: 
Maarten van Fraassen
Direct Source International
Tel: +31 (0)78 674 91 97
maarten@direct-source.nl 
www.direct-source.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven