Spaanse Unexport:

"In Murcia grote hoeveelheden groenten verloren gegaan"

De talrijke regendagen in de maand maart, vergezeld van zandstormen een paar weken geleden, hebben hun sporen nagelaten in de groente- en citrusteelt in de Spaanse Levante. In Murcia zijn grote hoeveelheden bladgroenten verloren gegaan, maar ook broccoli, bloemkool of selderij, door kwaliteitsproblemen of omdat ze vol modder zaten. Een groot deel van de productie is vernietigd en het zomerseizoen baart nu zorgen, omdat de groenten en fruit niet konden worden geplant.

"In één maand hebben we de hoeveelheid regen gezien die gewoonlijk in 3 jaar valt", zegt Domingo Llamas, voorzitter van tweedegraadscoöperatie Unexport. "Dit gaat zijn tol eisen, want een groot deel van de gewassen haalt niet de gewenste kwaliteit. We hebben al een maand lang niet de hoeveelheden kunnen leveren die we hadden gewild."

"We hebben geen last gehad van stortregens, maar het heeft gewoon niet opgehouden met regenen", vervolgt Llamas. "Grote hoeveelheden sla zijn niet geoogst. De planten zijn verstikt omdat hun wortels onder water stonden. Kasgroenten zoals paprika, courgette, komkommer of tomaat hebben weinig licht gezien en hebben dus maar langzaam kunnen groeien. Ze hebben ook last gehad van de vochtigheid, zodat er uiteindelijk maar een beperkte aanvoer was."

De telers hebben gedurende vele dagen geen meloen en watermeloen kunnen planten in Murcia voor de zomeroogst, omdat de velden te modderig waren. In Almería werd de aanplant van meloen en watermeloen dan weer uitgesteld door het slechte weer en omdat de telers verkozen hun groenteteelt langer aan te houden door de goede prijzen. Het areaal is er kleiner op geworden, met name voor meloen.

"Meloen en watermeloen worden waar mogelijk al aangeplant, maar er zullen zeker overlappingen tussen de verschillende teeltgebieden optreden. De vertraging in Almería en Murcia zal mogelijk leiden tot een klein tekort op de meloenen- en watermeloenmarkt. En het valt nog te bezien wat de invloed van de zandstorm is geweest op de bloesems en de vruchtzetting. Ook voor de zomergroenten, zoals paprika's, zijn er onzekerheden. Veel vraagtekens dus", zucht Domingo Llamas.

Volgens de voorzitter van Unexport zijn de prijzen wat hoger door het gebrek aan aanbod, al zijn de kosten te veel gestegen om "tevredenstellende winstmarges te behalen".

"Toen we de leveringscontracten met de grote supermarktketens afsloten, konden we ons niet voorstellen wat er te gebeuren stond. De prijzen van energie, brandstof, plastic en karton zijn in korte tijd ongelooflijk hard gestegen, maar toen spraken we verkoopprijzen af waarvan we geloofden dat die correct zouden zijn. Sommige klanten brengen begrip op en laten ons de prijsstijgingen doorrekenen, maar anderen blijven koppig vasthouden aan de contracten", zegt hij.

Unexport is opgericht door 18 coöperaties uit Almería en Murcia. Het verwacht dit jaar zo'n 80 miljoen kilo groenten en fruit op de markt te brengen en streeft naar een omzet van € 100 miljoen.

Voor meer informatie:
Domingo Llamas
Unexport
Polígono Industrial Juan Lucas,
C7 – Nave 4
30816 La Hoya, Lorca (Murcia) - Spanje
Tel: +34 968 48 67 04
domingollamas@unexport.es 
www.unexport.es 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven