Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Conflict Oekraïne: Uitzendbureau herenigt Oekraïense medewerkers met familie en "er moet anders worden gekeken naar de rol van de boer"

Tholen - De oorlog in Oekraïne is inmiddels meer dan 2 weken aan de gang en de Oekraïense regering begint langzaam vooruitgang te zien in de onderhandelingen met Moskou. Door de vele berichten is door de bomen soms het bos niet meer te zien. Hieronder weer een update over de gevolgen voor de AGF-sector.

Hulpacties
Deze update kunnen we weer veelvuldig schrijven over de nodige hulpacties voor de getroffenen. Zo heeft ook SonderJansen een actie op touw gezet voor transport naar Oekraïne: 

Regiomanager Vincent Jansen van uitzendbureau NL Jobs probeert Oekraïense medewerkers te herenigen met hun familie. "Eenmaal in Nederland was het tranen met tuiten toen ze herenigd waren", vertelt Vincent hij bij NH Nieuws. "Twee gezinnen met in totaal acht kinderen hebben we bij elkaar gebracht. En we verwachten nog meer gezinnen te herenigen in de toekomst."

Op LinkedIn schrijft Vincent dat het schrijnend is om te zien dat de oorlog zijn nieuwswaarde verliest, terwijl het bij het uitzendbureau zelf, juist vanwege zulke emotionele en persoonlijke kanten, het gesprek van de dag blijft. Het is een keiharde constatering waar (helaas) zeker een kern van waarheid in zit.

Bij NH Nieuws komen ook kasmanager Adriaan Keijser van Agro Care, voorzitter Tom van Schie van LTO Haarlemmermeer en Dennis Wesselink van uitzendbureau Kennemeruitzend aan het woord. Aandacht is er daarbij, los van het persoonlijke aspect, ook voor de mogelijkheden die de komst van Oekraïners eventueel biedt op de krappe arbeidsmarkt. VILT sprak er blauwe bessenteler Tom Mertens over. Hij zoekt Oekraïense vluchtelingen voor seizoenswerk. Al blijft het zoeken van personeel van onderschikt belang in deze fase vol emoties. 

Emoties die ook Johan Kruijthof, handelaar in landbouwmachines, tegenkomt tijdens de inzamelingsactie die hij heeft opgezet. Met een enorme lading groenten en fruit is hij begin deze week richting Pools-Oekraïense grens gereden. Wat hij daar ziet, laat de Mijnsheerenlander niet onberoerd, vertelt hij bij RTV Rijnmond. "Je ziet vooral moeders met kinderen. Het is dramatisch. Ik wist het dat zo zou zijn, maar dit wil je niet zien." 

In de gemeente Houten stellen fruittelers hun accommodaties beschikbaar die normaliter worden gebruikt voor seizoenplukkers. Bij elkaar gaat het om 50 plekken die enkele maanden soelaas kunnen bieden, totdat in juli de eerste plukkers arriveren, zo schijft AD.

Ook NFO bracht een statement naar buiten omtrent de opvang van vluchtelingen naar buiten. "De oorlog in Oekraïne is een ongekende humanitaire crisis. Ook in Nederland zoeken Oekraïense vluchtelingen een veilig heenkomen. Nederland heeft een crisisorganisatie ingericht om alle vluchtelingen op te vangen. De EU heeft deze week de tijdelijke beschermingsmaatregel voor alle Oekraïense vluchtelingen geactiveerd. Hiermee wordt geregeld dat zij in alle Europese landen goede opvang en onderdak krijgen waar zij tot rust kunnen komen. Ook moeten de landen zorgen voor toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, sociale bijstand en eventueel ook tot de arbeidsmarkt."

"De Nederlandse overheid zet zich nu allereerst in voor het organiseren van tijdelijke opvang en huisvesting en alles wat daarbij komt kijken. Verschillende fruittelers hebben zich hiervoor aangemeld en hebben al vluchtelingen opgevangen of zijn hierover in overleg met hun gemeente. Een mooi aanbod van deze ondernemers om zo concreet hulp te bieden aan deze vluchtelingen. Werkgevers die een bijdrage willen leveren aan de opvang van vluchtelingen kunnen hier nadere informatie vinden en zich melden bij hun gemeente. Het is wel van belang dan concrete afspraken te maken over de duur van de opvang en voor welke vluchtelingen de accommodaties geschikt is."

Gevolgen
"De oorlog in Oekraïne maakt duidelijk dat Nederland anders moet gaan kijken naar de rol van boeren op de lange termijn. We hebben ze keihard nodig voor zowel de voedsel- als de energievoorziening." Dit zegt bestuurder Harold Zoet van Land- en Tuinbouw Organisatie LTO, zo bericht de Gelderlander. "Het is jammer dat we er een oorlog voor nodig hebben, maar dit is het moment om nog eens serieus en zorgvuldig de balans op te maken. Zie de grote gevolgen voor voedsel- en energieprijzen als een wake-upcall."

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt dat de oorlog in Oekraïne op de langere termijn ingrijpende gevolgen kan gaan hebben voor de wereldeconomie. Dit schrijft AD. Zo zal de economische groei worden ondermijnd en zal de inflatie sterker stijgen door de hogere prijzen voor energie en voedsel door het conflict, aldus het IMF.

Ook worden internationale handelsstromen en toeleveringsketens verstoord en wordt het vertrouwen van ondernemers geraakt door de oorlog, met dus grotere onzekerheden voor investeerders. ,,De oorlog is een grote klap voor de wereldeconomie die de groei zal raken en prijzen zal verhogen", stelt het IMF.

Ondernemerszorgen
Meststoffenproducent Rosier kwam dit weekend naar buiten met een bericht dat het bedrijf in zwaar weer verkeerd. VILT schrijft dat België geen acuut tekort aan kunstmest hoeft te vrezen. Wel kunnen er lokaal leveringsproblemen ontstaan, waarschuwt Peter Jaeken, secretaris-generaal van BELFertil, de Belgische belangenverdediger van de industrie van minerale meststoffen. Zeker voor landbouwers die zich laat hebben ingedekt geldt dat. 

Naast Rosier heeft ook producent EuroChem het moeilijk. In het Antwerpse havengebied heeft EuroChem de productie stilgelegd als gevolg van de Europese sancties tegen zijn Russische (ex-)eigenaar.

Het Ondernemersloket Sancties Rusland van RVO krijgt ondertussen zo'n 60 vragen per dag over de gevolgen van de sancties. Ze heeft inmiddels meer medewerkers ingezet om alle vragen te kunnen beantwoorden. Rinske van den Brink, Klantadviseur Rusland en betrokken bij het Ondernemersloket, vertelt dat het meestal gaat om 3 soorten vragen: Mag ik nog exporteren, mag ik nog zakendoen met iemand, en hoe zit het met betalingen? 

Publicatiedatum: