Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handboek over verborgen kosten in voedselproductie gepresenteerd

Hoeveel kost voedsel nu echt? Een initiatief van Eosta en Duitse voedselproducenten heeft een handboek gepubliceerd om de verborgen kosten in de voedselproductie mee te berekenen. Het TCA AgriFood handboek is vanaf nu te downloaden.

Het TCA AgriFood handboek werd op 10 maart gepresenteerd tijdens de Duitse Nationale Dialoog 'Samen voor duurzame voeding'.



De wereldwijde marktwaarde van alle geconsumeerde levensmiddelen wordt geschat op 9 biljoen dollar. Onafhankelijke organisaties schatten echter dat de kosten voor het milieu en de samenleving meer dan twee keer zo hoog zijn, namelijk 19,8 biljoen dollar. Deze verborgen kosten worden volgens de auteurs van het boek niet gedragen door bedrijven en worden vaak afgewenteld op andere landen, vooral op het zuidelijk halfrond, en op toekomstige generaties. Omgekeerd blijven ook maatregelen van duurzame landbouwbedrijven om de biodiversiteit juist in stand te houden onzichtbaar.

"De manier waarop voedsel en landbouwproducten worden geproduceerd heeft op allerlei manieren invloed op het milieu, onze gezondheid en onze samenleving. Maar deze negatieve of positieve effecten op het klimaat, de bodemvruchtbaarheid of waterverontreiniging zijn niet terug te zien in de prijzen in de supermarkt", zo meldt Eosta in een persbericht. 

"Om ervoor te zorgen dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, moet de manier waarop jaarrekeningen door bedrijven worden gemaakt veranderen. In het regeerakkoord van de Duitse regering staat dat 'in overleg met het bedrijfsleven ook ecologische en sociale waarden moeten worden geïntegreerd in de bestaande normen voor het opstellen van jaarrekeningen'."

In de afgelopen drie jaar heeft het initiatief 'True Costs – From Costs to Benefits in Food and Farming' het 'True Cost Accounting AgriFood' -handboek ontwikkeld om deze integratie te ondersteunen. Het initiatief is een brede alliantie van bedrijven, waaronder EOSTA, GEPA, HiPP, Lebensbaum, de Martin Bauer Group, Primavera, de NGO Misereor en GLS Bank. Het initiatief wordt geleid door de adviesbureaus TMG en Soil & More Impacts.

Wat is True Cost Accounting?
Alleen als de milieu- en sociale effecten van de voedselproductie bekend zijn, kunnen concrete actievoorstellen en bindende regels worden geformuleerd om bedrijven te stimuleren duurzamer te werken. Het meten en kwantificeren van deze effecten is het doel van True Cost Accounting (TCA).

Wat is de toegevoegde waarde van het True Cost Accounting AgriFood handboek?

  • Het handboek biedt bedrijven een praktische methode en een houvast om de voorheen verborgen kosten in hun gehele waardeketen van plantaardige voedingsmiddelen of landbouwproducten te meten en er een prijskaartje aan te hangen.
  • Op basis van dit inzicht kunnen bedrijven en beleidsmakers gerichte maatregelen nemen om de negatieve effecten van de voedselproductie te verminderen.

Klik hier om het (Engelstalige) True Cost Accounting AgriFood Handbook te downloaden.

Publicatiedatum: