Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In drie maand tijd 100 onderscheppingen van citrus

Spanje vraagt opschorting Turkse AGF export

De Spaanse telersvereniging La Unió de Llauradors heeft de Europese Commissie en de regering van Spanje gevraagd om de import van groenten en fruit uit Turkije op te schorten tot er een audit is uitgevoerd. De vraag komt er naar aanleiding van de talrijke onderscheppingen van AGF-producten met sporen van niet in de EU toegelaten stoffen of met substanties die de MRL's overschrijden.

Na meerdere klachten de voorbije maanden vanwege de talrijke waarschuwingen die bij het RASFF, de Europese voedselwaakhond, binnenliepen, verhoogde de Commissie in november de frequentie van de controles tot 20% voor de import van sinaasappelen, mandarijnen, clementines, Wilkings en soortgelijke citrusrassen, citroenen, paprika's, granaatappelen en hazelnoten uit Turkije. Bij pistachenoten en druivenbladeren werd dat cijfer opgetrokken tot 50%. Ondanks meerdere onderscheppingen werden op grapefruit geen verhoogde controles uitgevoerd.

De telersvereniging roept op tot een verhoging van de controles tot 50% voor alle Turkse groenten en fruit en op een gelijkstelling van de importtarieven, aangezien Turkije naar de EU exporteert met een tarief van 20%, terwijl voor Spanje 54% toegepast wordt op de export naar Turkije.

Verder vraagt het om de automatische stopzetting van de import uit landen die het Verdrag van de Raad van Europa inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en gendergerelateerd geweld niet hebben geratificeerd, zoals het geval is met Turkije.

Bijna 1 melding per dag
Op 23 november vorig jaar verhoogde de Europese Commissie de frequentie van de controles op import van groenten en fruit uit derde landen, in het geval van Turks citrus tot 20%.

Uit een onderzoek van La Unió op basis van officiële gegevens blijkt dat in de periode tussen 23 november 2021 tot en met 6 maart 2022 (103 dagen) er in totaal 100 meldingen voor citrus uit Turkije zijn geweest, wat bijna één waarschuwing per dag betekent. Veel van deze onderscheppingen betreffen de detectie van methylchloorpyrifos of chloorpyrifos, twee stoffen die verboden zijn in de EU.

Voor meer informatie:
La Unió de Llauradors
Tel: +34 963 530 036
launio@launio.org
launio.org

Publicatiedatum: